current views are: 1

29 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση10:16

Γ. Κουτσούκος στο «Ακραίως»: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιστραφεί στο κράτος με τη μορφή φόρων

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφομοιώνεται από τη μείωση του αφορολόγητου», εκτίμησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δημοσίευση 10:16’
αρθρο-newpost

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφομοιώνεται από τη μείωση του αφορολόγητου», εκτίμησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Την άποψη πως η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφομοιώνεται από τη μείωση του αφορολόγητου που θα τεθεί σε ισχύ του χρόνου, εξέφρασε μιλώντας στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Κουτσούκος.

«Η φορολογική κλίμακα συνυπολογίζει και άλλα εισοδήματα και αν τυχόν αυτός που μέχρι τώρα ήταν αφορολόγητος ή στα όρια, με την αύξηση του κατώτατου μισθού είχε και κάποιο άλλο εισόδημα, ενδεχόμενα θα του τα πάρει όλα πίσω. Γιατί ο συντελεστής πάει στο 22%. Δηλαδή η κυβέρνηση αυτή περαν της μείωσης του αφορολόγητου – για το οποίο θα παραιτούνταν ο κ. Τσακαλώτος – δεν άλλαξε την κλίμακα να την κάνει πιο προοδευτική για όσους θα έμπαιναν για πρώτη φορά και επομένως πάνε στον ξαφνικό θάνατο με 22% με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η αύξηση που δίνεται θα επιστραφεί στο κράτος με τη μορφή φόρων. Είναι ένα πρόβλημα. Το άλλο είναι ότι μία κυβέρνηση που λέει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα η χώρα και βγαίνει από τα μνημόνια δεν είναι δυνατόν να μην επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως ζητάνε οι κοινωνικοί εταίροι» είπε αρχικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

«Επειδή τα χρόνια της μνημονιακής ερήμου», συνέχισε «υπήρξε αναστολή της εφαρμογής των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με το νόμο 4172 του 2013 ψηφίστηκε αυτή η μεταβατική διάταξη, να μπορεί ο υπουργός με υπουργική απόφαση, να δίνει την αύξηση. Όταν η κυβέρνηση έφερε την επικαιροποίηση αυτού του νόμου που τότε είχε καταγγείλει της είπαμε, ωραία κάντο μεταβατικά την πρώτη χρονιά, και δεν απελευθέρωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως αριστερή κυβέρνηση».

«Έχουμε τα εξής προβλήματα. Αυτή η αύξηση αφομοιώνεται από το αφορολόγητο που θα μειωθεί του χρόνου. Το δεύτερο είναι ότι τα εισοδήματα των μισθωτών όπως έδειξε και μία έρευνα της Eurostat μειώθηκαν το 2017 λόγω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας. Μην το ξεχνάμε αυτό. Ο συντελεστής 24% ήταν 13% για πολλά βασικά είδη», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

«Ακούστε όμως και το επιχείρημα ενός φιλοκυβερνητικού μέσου που παραπέμπει σε καθεστώτα Μαδούρο. Λέει: ‘Αυτή τη στιγμή τα συνδικάτα ήταν αδύναμα να διαπραγματευτούν γι’ αυτό κάναμε αυτή την επιλογή’. Αυτό μας οδηγεί σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Γιατί όλη η Ευρώπη λειτουργεί μέσω των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού», τόνισε ακόμα ο κ. Κουτσούκος.

«Έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες και καταπιεσμένες παραγωγικές δυνάμεις που δεν μπορεί να απελευθερωθούν σε αυτό το καθεστώς της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης και ασφαλιστικών εισφορών. Γι’ αυτό τον Οκτώβρη καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και στη φορολογία των επιχειρήσεων και στην έμμεση φορολογία. Αν αυτά δεν γίνουνε ενδεχομένως αυτή η αύξηση να λειτουργήσει αρνητικά  για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κατέληξε..


σχετικα αρθρα