ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιθανή χορήγηση δικαιωμάτων πολιτικού αρχηγού σε Καμμένο και Σταύρο

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2019, 19:10
Πιθανή χορήγηση δικαιωμάτων πολιτικού αρχηγού σε Καμμένο και Σταύρο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Σενάριο αλλαγών στην κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργάζεται η κυβέρνηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σενάριο αλλαγών στην κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost. Το θέμα τίθεται επί τάπητος εν όψει της επικείμενης παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα. Η παραίτηση Παπαχριστόπουλου θα προκαλέσει την απώλεια από τους ΑΝΕΛ του στάτους της αναγνωρισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι ΑΝΕΛ θα γίνουν έτσι το δεύτερο κόμμα μετά το Ποτάμι που θα χάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Ο Κανονισμός της Βουλής

Τον κ. Παπαχριστόπουλο θα διαδεχτεί τον Τέρενς Κουίκ ο οποίος βρίσκεται και με τα… δύο πόδια στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, οι ΑΝΕΛ θα μείνουν με 5 βουλευτές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Αριστείδης Φωκάς δεν εξελέγη με το κόμμα του κ. Καμμένου. Οπότε σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του Κανονισμού της Βουλής, ο κ. Φωκάς δεν προσμετράται στη δύναμη των ΑΝΕΛ. Κατά συνέπεια, το κόμμα του κ. Καμμένου θα χάσει το στάτους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πιθανότητα να χάσει την ΚΟ του προκάλεσε την οργή του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Καμμένος δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον κ. Φωκά να πάει για… γκαζόζα την ώρα της ψηφοφορίας για τον νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. «Ο Τσίπρας μάς πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή. «Δεν μπορούμε να απειλούμαστε εμείς με διάλυση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά, θα έχουμε πόλεμο», είπε ο κ. Καμμένος στην πιο σκληρή μέχρι τώρα επίθεσή του στον πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

Στο σημερινό briefing ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε υπερβολικές και άδικες τις επιθέσεις Καμμένου. Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο κ. Τσίπρας έκανε την οποιαδήποτε πρόταση συναλλαγής με τον Καμμένο.

Ωστόσο, μια αποστροφή των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού άνοιξε την πόρτα ενός συμβιβασμού. «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δικαιώματα πολιτικού αρχηγού

Ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε στο Newpost ότι «όλα είναι ανοιχτά» για το πως διαχειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με άλλη γραμμή πληροφόρησης, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι κκ Καμμένος και Θεοδώράκης θα διατηρήσουν βασικά κοινοβουλευτικά δικαιώματα των πολιτικών αρχηγών παρά την απώλεια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους. Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι να δικαιούνται τον λόγο ως πολιτικοί αρχηγοί στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού θα τα διατηρούν όσοι αρχηγοί κομμάτων είχαν στην αρχή της θητείας τους Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.