current views are: 1

1 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση18:25

Σενάριο προσμέτρησης ανεξαρτήτων βουλευτών στην κυβερνητική πλειοψηφία

Τι θα γίνει με τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής – Τα σενάρια για τους ανεξάρτητους βουλευτές

Δημοσίευση 18:25’
αρθρο-newpost

Τι θα γίνει με τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής – Τα σενάρια για τους ανεξάρτητους βουλευτές

Τη Δευτέρα περνάνε από την Επιτροπή Κανονισμού και την Τρίτη από την Ολομέλεια οι προσθήκες στον Κανονισμό της Βουλής που αφορούν τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στο θέμα έχει αναφερθεί πρώτο το Newpost την Πέμπτη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο για να προσμετρηθούν ανεξάρτητοι βουλευτών στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι προσθήκες στον Κανονισμό

Οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που θα προταθούν, δεν αφορούν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδας αλλά μόνο τους αρχηγούς τους. Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται (10 αρχικά και στη συνέχεια 5) για την αναγνώριση ΚΟ. Επίσης, δεν θα αλλάξει η πρόνοια ότι οι 5 θα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το κόμμα, για να θεωρούνται Κοινοβουλευτική Ομάδα.  Επομένως η επικείμενη παραίτηση Παπαχριστόπουλου θα σημάνει το τέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των αρχηγών των ΚΟ. Δηλαδή, θα διατηρούν τα πλήρη δικαιώματα των αρχηγών ΚΟ που είχαν αρχικά, ακόμα και αν τα κόμματά τους έχουν χάσει τις ΚΟ τους. Πολιτικά το πιο σημαντικό δικαίωμα είναι ισότιμη συμμετοχή στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσουν τις αλλαγές στον Κανονισμό. Από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πηγή της Σεβαστουπόλεως είπε στο Newpost ότι το Ποτάμι δεν δέχεται αλλαγές στον ορισμό της ΚΟ, αλλά «συζητάει» το θέμα των δικαιωμάτων των αρχηγών. Ο  Βασίλης Λεβέντης δήλωσε στον ρ/σ Θέμα ότι «δεν έχω αντίρρηση να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής.»

Οργή Καμμένου

Η περίπτωση του Πάνου Καμμένου είναι διαφορετική. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ εμφανίζεται εξοργισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό το tweet του για τις αλλαγές στον Κανονισμό: «Οι  ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ . ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΕΞΗ…».

 

 

Είναι προφανές ότι κ. Καμμένος είναι πλέον «απέναντι» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσει την πολεμική του, ρίχνοντας βολές και για θέματα πολιτικού ήθους. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος από τον οποίο το Newpost ζήτησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Καμμένου, είπε: «Δεν τον φοβόμαστε. Ας πει ό,τι θέλει. Ως εδώ.»

Η προσμέτρηση των ανεξάρτητων

Δύο κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Newpost ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο για την προσμέτρηση στην κυβερνητική πλειοψηφία ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους υπουργούς Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα και Βασίλη Κόκκαλη, τον Τέρενς Κουίκ που θα αντικαταστήσει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Σπύρο Δανέλλη και ίσως τον Γιάννη Σαρίδη. Ο στόχος είναι να μην χρειάζονται συνεχώς ονομαστικές ψηφοφορίες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα του κοινοβουλευτικού έργου.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτή η προσμέτρηση. Δηλαδή αν θα υπάρξει κάποια τροποποίηση του Κανονισμού ή θα γίνει ερμηνεία του κατόπιν κοινής πολιτικής δήλωσης των ανεξάρτητων βουλευτών ότι επιθυμούν να προσμετρούνται στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πάντως οι φιλοκυβερνητικοί ανεξάρτητοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν ΚΟ αφού για κάτι τέτοιο χρειάζονται 10 βουλευτές.

Ο χρόνος των εκλογών

Πέρα όμως τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει και η πολιτική ουσία. Τα τεκταινόμενα τελευταίων ημερών φθείρουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, τα σημερινά καμώματα της κ. Μεγαλοοικονόμου έθεσαν εκ νέου ερωτήματα για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Με τη σημερινή (όχι αξιοζήλευτη) κατάσταση της Βουλής μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Μάιο και, πολύ περισσότερο, να τον ξεπεράσει;


σχετικα αρθρα