ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμούς εκλογών το ΥΠΕΣ αγοράζει 77 εκατ. φακέλους, 53,8 εκατ. φύλλα ψηφοδελτίων και 87.000 παραβάν

Δημοσίευση 5 Φεβρουαρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 5 Φεβρουαρίου 2019, 18:15
Σε ρυθμούς εκλογών το ΥΠΕΣ αγοράζει 77 εκατ. φακέλους, 53,8 εκατ. φύλλα ψηφοδελτίων και 87.000 παραβάν
Facebook Twitter Whatsapp

Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και τετραπλών εκλογών το Μάιο με την παράλληλη διεξαγωγή δημοτικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών.

Αντιμέτωπες με ένα πρωτόγνωρο στοίχημα, αυτό του ενδεχομένου 4απλών εκλογών εντός του Μαίου, βρίσκονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι ήδη δεδομένη η παράλληλη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών (δημοτικές και περιφερειακές) και των ευρωπαϊκών εκλογών (19 και 26 Μαίου) ενώ εφόσον ο κ. Αλ. Τσίπρας αποφασίσει να παίξει τότε και το χαρτί της εθνικής κάλπης, τότε θα πρόκειται για μία σκληρή δοκιμασία για τον εκλογικό μηχανισμό και όσους θα χρειαστεί να τον υπηρετήσουν. 

Εικόνα για το μέγεθος του εγχειρήματος δίνουν οι αποφάσεις που υπέγραψε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την προμήθεια εκλογικών φακέλων, χάρτου ψηφοδελτίων και παραβάν. 

Οι αριθμοί στις σχετικές αποφάσεις, που παρουσιάζει το Newpost, προκαλούν δέος, καθώς μιλάμε για:

  • 77 εκατομμύρια φακέλους, για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές)
  • 107.700 δεσμίδες χαρτιού ψηφοδελτίων. Δεδομένου ότι κάθε δεσμίδα περιλαμβάνει 500 φύλλα, μιλάμε για 53.850.000 φύλλα χαρτιού, από τα οποία θα τυπωθούν τα ψηφοδέλτια των αναμετρήσεων, και
  • 87.000 παραβάν, τα οποία θα τοποθετηθούν, όπως εκτιμάται, στα νέα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να περιοριστεί ο εγγεγραμμένος αριθμός εκλογέων ανά τμήμα και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση για τους φακέλους, δεδομένου ότι επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έχει όλα τα σενάρια ως προς το χρόνο των εθνικών εκλογών ανοικτά. Από το σύνολο των 77 εκατομμυρίων φακέλων, τα 65 εκατομμύρια που αφορούν στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να παραδοθούν από την 1η έως την 20η Απριλίου. Αντιστοίχως, τα 12 εκατομμύρια φάκελλοι για τις εθνικές εκλογές θα πρέπει μεν να είναι έτοιμα, πλην όμως θα πρέπει να φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του αναδόχου και να είναι έτοιμα προς παράδοση, μόλις υπάρξει σχετική ειδοποίηση από την εταιρεία. 

Δείτε την απόφαση για την προμήθεια 77 εκ. φακέλων

Επιπρόσθετα το υπουργείο παρήγγειλε 107.700 δεσμίδες ψηφοδελτίων έναντι 5,701 εκατ. ευρώ, με την παράδοση της εν λόγω ποσότητας να αναμένεται έως τις 10 Απριλίου.

Δείτε την απόφαση για τα ψηφοδέλτια

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το ΥΠΕΣ αγόρασε και 87.000 παραβάν, έναντι 6,68 εκατ. ευρώ. Προφανώς τα εν λόγω παραβάν θα εξοπλίσουν τα ήδη υπάρχοντα [ή και νέα] εκλογικά τμήματα καθώς οι πολίτες θα κληθούν να ρίξουν την ψήφο τους σε τρεις [ή τέσσερις] διαφορετικές κάλπες.

Δείτε την απόφαση για τα παραβάν