ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικό «πόκερ» με τις αλλαγές στο Σύνταγμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2019, 18:06
Εκλογικό «πόκερ» με τις αλλαγές στο Σύνταγμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ελιγμοί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλο το «παιχνίδι» γύρω από τη Συνταγματική αναθεώρηση παίζεται τις τελευταίες ώρες στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποσύνδεσής του από τις εκλογές. Η ΝΔ συμφωνεί επί της αρχής με αυτό, ωστόσο διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 6 διαδοχικές ψηφοφορίες, ανά μήνα, τον λόγο να παίρνει ο λαός. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι μετά από τρεις ψηφοφορίες (200, 180, 151) ο πρώτος πολίτης της χώρας θα πρέπει να εκλέγεται αποκλειστικά από τη Βουλή.

Τι σημαίνει, ωστόσο ο ελιγμός του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής; Κρύβει την πρόθεση της ΝΔ να περάσει η πρόταση της πλειοψηφίας από αυτή τη Βουλή με 180 ψήφους, ώστε στην επόμενη να χρειάζεται μόλις 151;

Κάτι τέτοιο θα έλυνε τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, αφού θα επιχειρούσε να αλλάξει το περιεχόμενο του αναθεωρητέου άρθρου και να αποφύγει το «σκόπελο» των εκλογών με την προεδρική εκλογή το 2020. Οι σχεδιασμοί για «δεξιά παρένθεση» έχουν ήδη ακουστεί πολλές φορές στους διαδρόμους της Βουλής και φαίνεται πως τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν να επεξεργάζονται όλα τα σενάρια.

Η βασική διαφωνία αυτή τη στιγμή μεταξύ Μαξίμου και οδού Πειραιώς είναι για το αν μπορεί η αναθεωρητική Βουλή (η επόμενη δηλαδή) να αλλάξει το περιεχόμενο μιας διάταξης που θα πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει. Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και το θέμα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στην αυριανή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον επόμενο Φεβρουάριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνει στη ΝΔ να τοποθετηθεί με σαφήνεια στην πρότασή της, η οποία δεν θα μπορεί να διαφοροποιηθεί στη συνέχεια.