ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Βάναυση θεσμική εκτροπή από Πολάκη – Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2019, 15:10
Στουρνάρας: Βάναυση θεσμική εκτροπή από Πολάκη – Να παρέμβει η Δικαιοσύνη
Facebook Twitter Whatsapp

Καλεί επίσης τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αντεπίθεση κατά του Παύλου Πολάκη πέρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης με ανακοίνωσή του, έπειτα από την ηχογράφηση της συνομιλίας του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για το δάνειο που έλαβε από την Attica Bank, κάνει λόγο για «βάναυση θεσμική εκτροπή από τον κ. Πολάκη». Ζητεί επίσης από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει αυτεπάγγελτα καθώς όπως τονίζει η συνομιλία καταγράφηκε χωρίς τη συναίνεσή του. 

Καλεί επίσης τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως εδώ και τέσσερα χρόνια έχει σεβαστεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και αφήνει αιχμές σε βάρος του κ. Στουρνάρα. Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης διέψευσε τα περί καταγραφής της συνομιλίας που είχε με τον κ. Στουρνάρα, αν και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του διαλόγου που είδε το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα – και επιβεβαίωσε την ύπαρξή του ο κ. Πολάκης μέσω του λογαριασμού του στο Facebook- ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη, μόλις ολοκληρωθεί η  έρευνα του δανείου του, η ΤτΕ να ασχοληθεί με σειρά δανείων που έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα σε κόμματα και πολιτικούς.

Πάντως, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ με συμμετοχή στελεχών της Attica Bank διαπιστώθηκε πως το δάνειο που έλαβε ο κ. Πολάκης ήταν σύννομο. Πηγές της ΤτΕ, είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά πως το δάνειο «είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της Attica Bank» και πρόσθεταν: «Δεν υπάρχει άλλο πολιτικό πρόσωπο το οποίο να λάβει δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα. Το θέμα κλείνει για την ΤτΕ».

Στουρνάρας: «Βάναυση θεσμική εκτροπή»

Στη δήλωσή του, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως ο κ. Πολάκης έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα μόνο από τα αποσπάσματα της συνομιλίας που είχαν. Καλεί επίσης τη Δικαιοσύνη να παρέμβει αυτεπάγγελτα καθώς η ηχογράφηση της συνομιλίας έγινε όπως είπε, χωρίς τη συναίνεσή του. «Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και συνεχίζει:

«Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Απάντηση Πολάκη

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απάντησε στον κ. Στουρνάρα, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό ότι έχει ηχογραφήσει τη συνομιλία τους. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο διοικητής της ΤτΕ «αφού δε μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών».

«Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω: Εγώ μιλάω καθαρά και ευθέως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό», σημειώνει και ζητεί εκ νέου να ελεγχθούν τα δάνεια πολιτικών προσώπων και κομμάτων.

Τέλος, ο κ. Πολάκης κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα ότι χρησιμοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος «ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του. Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα».

Απάντηση Μαξίμου με αιχμές

Αντιδρώντας στη δήλωση του κ. Στουρνάρα, το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής».

«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές», αναφέρει κλείνοντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε μια αποστροφή που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αιχμή σε βάρος του κ. Στουρνάρα.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στον κ. Πολάκη, όσο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία».

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη-Κλουζώ Βαρουφάκη  αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους. Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία», σημειώνει η ΝΔ και καταλήγει:

«Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτήν την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής στρέφει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας. Ο νυν Υπουργός μαγνητοφωνεί παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη, τον απειλεί ευθέως και δημοσιοποιεί την συνομιλία. Οι τέως Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται  με  απειλές τύπου υποκόσμου για παράνομες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης από ξένα κέντρα 50εκ, για την συμφωνία των Πρεσπών και αδιαφανείς αναθέσεις», τονίζει το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:

«Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Παρακμή και εκφυλισμός. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει ο Ελληνικός λαός».

Και το Ποτάμι ωστόσο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Πολάκη: «Η εξαχρείωση της δημόσιας ζωής δεν έχει τέλος. Υπουργός της κυβέρνησης, ως ένας μικρός Στάλιν, παρανομεί, εκβιάζει και απειλεί έναν άλλο θεσμικό εκπρόσωπο και δεν βρίσκεται κανείς να τον επαναφέρει στην τάξη. Και μιας και ο Πρωθυπουργός έχει πάθει, από ό,τι φαίνεται αφωνία, μήπως είναι η ώρα του εισαγγελέα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τόνισε τα εξής: «Ο κόσμος αισθάνεται αηδία, με τους κουραμπιέδες, τις γκαζόζες και τις αποστασίες. Έχει χαθεί το μέτρο στην πολιτική. Όσον αφορά την υπόθεση του δανείου του Π. Πολάκη, αυτοί που τον κατηγορούν έχουν πάρει μεγαλύτερα δάνεια από τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Όλα στο φως και ειδικότερα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr