ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιους δανειολήπτες δεν θέλουν στη νέα ρύθμιση οι τράπεζες - Η συνάντηση Φλαμπουράρη-τραπεζιτών στο Μαξίμου

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2019, 12:55
Ποιους δανειολήπτες δεν θέλουν στη νέα ρύθμιση οι τράπεζες - Η συνάντηση Φλαμπουράρη-τραπεζιτών στο Μαξίμου
Facebook Twitter Whatsapp

«Καμπανάκι» από τους θεσμούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών, όπου συζητήθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αναφορικά με τη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των τραπεζών και νομικούς παράγοντες, προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο της συμφωνίας που θα πάει στη Βουλή, μιας και το «καμπανάκι» των θεσμών ήχησε, με κίνδυνο να μην εκταμιευτεί η δόση του ενός δισ. για την Ελλάδα.

Η συνάντηση έγινε υπό την πίεση των Ευρωπαίων, καθώς το μεσημέρι (1 μ.μ.) αναμένεται να δοθεί στη δημισιότητα η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Σε αυτή αναμένεται να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα ότι πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν -  μα πρώτη τη ρύθμιση που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια - έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs - SMPs), εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Την απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα λάβει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, βάσει της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων, αναμένεται να παρουσιάσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Μάριαν Τίσεν.

Το «αγκάθι»

Η κύρια διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών είναι ότι στον υπό σχεδίαση νόμο δεν έχει προβλεφθεί ως κριτήριο αποκλεισμού για χιλιάδες δανειολήπτες η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ενώ αντιθέτως έχουν θεσπιστεί εισοδηματικά όρια και κριτήρια. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζητούν να μη μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι δανειολήπτες διαθέτουν κινητή (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές) και ακίνητη περιουσία από ένα συγκεκριμένο ύψος και πάνω, με αποτέλεσμα να υπάρχει παράθυρο εισόδου στη νέα ρύθμιση και να διευκολύνονται οι κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές.

Τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών θα λαμβάνονταν υπόψη από τις τράπεζες με τη νέα ρύθμιση μόνο όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δανείου (δόσεις, επιτόκιο κλπ)