current views are: 1

28 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση17:17

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Μόσχα – Τι συζήτησε με Μεντβέντεφ και Λαβρόφ

Ελληνορωσικές σχέσεις και Σκόπια στην ατζέντα των συζητήσεων με Ρώσους αξιωματούχους.

Δημοσίευση 17:17’
αρθρο-newpost

Ελληνορωσικές σχέσεις και Σκόπια στην ατζέντα των συζητήσεων με Ρώσους αξιωματούχους.

Το νέο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση, έθεσε ο Κυριάκος κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Ρωσική πρωτεύουσα.

Πηγή που συνοδεύει τον πρόεδρο της ΝΔ στο ταξίδι του στη Μόσχα, σημείωνε στο newpost.gr, πως «πρόκειται για μια πολύ καλή μέρα, όπου κυριάρχησε μια ενδόμυχη επιθυμία για βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων». «Η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στον δυτικό κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία» τόνιζε η ίδια πηγή.

Αναφορικά με το κλίμα πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη, τόσο με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με πληροφορίες η αντιμετώπιση της ρωσικής πλευράς ήταν στο πλαίσιο επικείμενης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα και μιας αντίληψης ότι η ελληνική πολιτική απέναντι στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια είχε ταλαντώσεις.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρόεδρος της ΝΔ προς τους συνομιλητές του, ήταν ξεκάθαρο και με στόχο να υπάρξουν καθαρές διμερείς σχέσεις και συνοψίστηκε στη φράση, «εμείς δεν παιχνίδια δεν παίζουμε, ξέρουμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε». Από τις συναντήσεις με τους κ. Μεντβέντεφ, Λαβρόφ, αλλά και τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Βιατσεσλαβ Βολοντίν, φάνηκε ότι τους απασχολούν πολύ οι σχέσεις τους με την Ε.Ε.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι και την Τουρκία, στη λογική ότι η βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσων δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τίθεται θέμα με τις ελληνορωσικές σχέσεις. Σχετικά με τα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι δεν συμπίπτουν οι θέσεις του με αυτές της Μόσχας, καθώς και οι δύο διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από διαφορετική αφετηρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης εισέπραξε την κατανόηση της ρωσικής πλευράς για τις θέσεις του.

Εκτός από τα υπόλοιπα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών βρέθηκε και το κυπριακό, όπου έγινε λόγος για διατηρήσιμη δίκαιη λύση, ενώ στο ζήτημα των εγγυήσεων ειπώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός. Σε όλες τις συναντήσεις πάντως τονίστηκε από τη ρωσική πλευρά ότι η πολιτική της χώρας μας απέναντι στη Μόσχα δεν είχε συνέχεια.

Η στάση που κράτησε ο κ. Μητσοτάκης πάντως, που τον Ιούλιο του 1991 είχε συνοδεύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του σε Μόσχα, Κίεβο και Μαριούπολη, ήταν στη λογική, ότι η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει καλές σχέσεις λόγω της γεωγραφίας της και των παραδοσιακών δεσμών με την Ρωσία, καθώς ένα κράτος όπως το δικό μας που χρειάζεται 150 δις επενδύσεων, θα πρέπει να τις αναζητήσει από όλες τις χώρες αλλά με όρους. Πάγια θέση του κ. Μητσοτάκη, η οποία μεταφέρθηκε και στους ρώσους συνομιλητές του, είναι πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σέβεται τις αποφάσεις τους.

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα που έθιξε ο πρόεδρος της ΝΔ, αφορά στην οικονομία και στην ανάγκη να αυξηθούν, όπως είπε, οι ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας. Παράλληλα ζήτησε να μην υπάρξει επέκταση του ρωσικού εμπάργκο και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως οι ελιές.


σχετικα αρθρα