ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε η τροπολογία για το «σπάσιμο» των δήμων - Τι αλλάζει

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2019, 16:49
Κατατέθηκε η τροπολογία για το «σπάσιμο» των δήμων - Τι αλλάζει
Facebook Twitter Whatsapp

Η ρύθμιση έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επανακαθορίζεται η διοικητική διάρθρωση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Με την τροπολογία, που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με το σενάριο της καταψήφισης από ορισμένους να παραμένει ορατό, συνιστώνται 7 νέοι δήμοι, με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων 5 δήμων και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών και εκλογικής διαδικασίας (άσκηση εκλογικού δικαιώματος, διενέργεια εκλογών κλπ).

Η τροπολογία για την κατάτμηση των δήμων

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Με την τροπολογία λαμβάνεται μέριμνα για την κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων δήμων στους αντίστοιχους συνιστώμενους.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων, που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του "Καλλικρατικού" προγράμματος καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι΄αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα και όσον αφορά στους συγκεκριμένους δήμους που διασπώνται αναφέρεται ότι:

  • Στο δήμο Κέρκυρας είναι το πληθυσμιακό μέγεθος του νησιού, ο μεγάλος αριθμός χωριών και η διασπορά τους, το μεγάλο και προβληματικό οδικό δίκτυο, η έντονη τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.
  • Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν δυσχέρειες στην προσβασιμότητα πολιτών στο δήμο ενώ υπάρχουν προβλήματα για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων
  • Στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού, η δημιουργία ενιαίου δήμου σήμανε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της δημοτικής ενότητας Βελβεντού, την παρακμή των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της
  • Ο δήμος Λέσβου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και τον μεγαλύτερο γεωγραφικά "καλλικρατικό" δήμο. Μετά το πρόγραμμα "Καλλικράτης" ανέκυψαν αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, υστέρηση σε έργα ανάπτυξης, αδυναμίες και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων.
  • Η Σάμος αποτελεί άλλη μια περίπτωση που τα στοιχεία νησιωτικότητας και ορεινότητας επιβάλλουν διαφοροποίηση από τον κανόνα του προγράμματος "Καλλικράτης", "κάθε νησί και δήμος". Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι χωρίζουν το ανατολικό από το δυτικό μέρος του νησιού και αυτό δημιουργεί δυσχέρειες και καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές που εισάγεται απόψε, για συζήτηση και ψήφιση, στην Ολομέλεια.

«Θερμό» επεισόδιο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το «σπάσιμο» των δήμων

Δεν έχουν τελειωμό οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι γκρίνιες της περασμένης εβδομάδας που επιχειρήθηκε να συγκρατηθούν από το άνοιγμα της βεντάλιας των περιοχών που θα ενταχθούν στην τροπολογία είχαν συνέχεια στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε αντιρρήσεις λέγοντας πως θα έπρεπε να είχε μελετηθεί περισσότερο το σχέδιο δημιουργίας νέων δήμων στη Βόρεια Ελλάδα, από τη λογική που επικράτησε.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εκεί που τα πράγματα φάνηκε να ξεφεύγουν είναι όταν το λόγο ζήτησε και πήρε η βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη. Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος που έχει σηκώσει το βάρος των αντιδράσεων το προηγούμενο διάστημα, είπε πως ένας δήμος πρέπει να σπάει για κάτι καλύτερο, σημειώνοντας πως στην Κέρκυρα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Τέρμα η λάσπη μεταξύ συντρόφων», πρόσθεσε σε έντονο ύφος, εξαπολύοντας ένα ξεκάθαρο καρφί στο εσωτερικό του κόμματος.

Στις αναφορές πάντως της βουλευτή απάντησε σε αντίστοιχο ύφος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έψεξε τη συνάδελφό του για το ότι με τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις εκθέτει το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές που είχαν γνώση του περιστατικού επιμένουν για τη σφοδρότητά του και αναρωτιούνται αν αυτή η εξέλιξη είναι ικανοί να φέρει εκπλήξεις στην ψηφοφορία της Βουλής.

Άλλωστε ήδη από την περασμένη βδομάδα υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις που από βουλευτές που διαμαρτύρονταν για μεροληψία. Σε αυτή τη κατεύθυνση κινούνταν ο Δ. Σεβαστάκης, ο Τ. Πρατσόλης αλλά και ο Γ. Μιχελογιαννάκης που είχε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο την κατάτμηση του Δήμου Ηρακλείου σε τρεις (Αλικαρνασσός, Ζαρός και Τυμπάκι).

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr