ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Νηπιαγωγείο οι προτάσεις του ΔΝΤ μπροστά στο πρόγραμμα Μητσοτάκη

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2019, 12:04
Τζανακόπουλος: Νηπιαγωγείο οι προτάσεις του ΔΝΤ μπροστά στο πρόγραμμα Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

«Ορόσημο αξιοπιστίας της χώρας η έκδοση του 10ετούς ομολόγου».

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο χαρακτήρισε: «ορόσημο αξιοπιστίας της χώρας».

«Όλα τα αφηγήματα περί συγκεκαλυμμένου μνημονίου ή περί αδυναμίας εξόδου στις αγορές καταρρέουν. Η ίδια η πραγματικότητα σφυροκοπά τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο».

Μάλιστα υποστήριξε ότι «οι προτάσεις του ΔΝΤ θα θυμίζουν «νηπιαγωγείο» μπροστά στο πρόγραμμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όπως είπε, θα φέρει απολύσεις, μειώσεις μισθών, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, διάλυση του κοινωνικού κράτους, μείωση του κανόνα προσλήψεων από 1:1 στο 1:5 και διάλυση του ασφαλιστικού που θα τινάξει στον αέρα τις συντάξεις 2,5 εκατ. ανθρώπων».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, επισήμανε ότι «αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας, της ικανότητάς της να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με έξοδο στις διεθνείς αγορές. Είναι η πρώτη φορά, μετά από μια περίπου δεκαετία, που το ελληνικό δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου και μάλιστα με ένα επιτόκιο το οποίο αγγίζει ιστορικά χαμηλά της περιόδου 2004 - 2005. Αυτό δείχνει ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε συνθήκη κανονικότητας, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους»,

Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, εάν εκλεγεί, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Πρέπει να θυμίσουμε ότι η ΝΔ κυβερνούσε τη χώρα και όταν είχε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί, είχε αποδεχθεί ένα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων με μέσο όρο 4% έως το 2031, ενώ για τα έτη 2016, 2017, 2018, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, που είχε αποδεχθεί, ήταν 4,5%. Η ΝΔ δεν κατάφερε να πιάσει έστω και μία φορά τον στόχο του δεύτερου προγράμματος. Το 2015, είχε στόχο πλεόνασμα 3%, και είχε επιτύχει ένα 0,1%. Είχε δημιουργήσει μία τρύπα, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση με μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση πέτυχε να μειώσει αυτούς τους στόχους και να δημιουργήσει έναν χώρο 15 έως 20 δισ. ευρώ από το 2015, έως το 2018, ενώ σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα έχει συμφωνηθεί ένας στόχος 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022, στόχος ο οποίος είναι συνδεδεμένος και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Μετά το 2022, το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο, 2 έως 2,1%».

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές γραμμές που συγκρούονται στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες επέλεξαν για την διαχείριση της κρίσης μια πολιτική σκληρότατης λιτότητας. Η κυριαρχία αυτών των δυνάμεων έχει δημιουργήσει το έδαφος επάνω στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς, οι οποίες αμφισβητούν τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αξίες και την διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Συγκροτείται ένα "μαύρο μέτωπο", η επικράτηση του οποίου θα είναι καταστροφική για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, ότι παρ΄ ότι συντάχθηκε στην Ευρώπη με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά του κ. Ορμπάν, συρόμενος από τις αποφάσεις του ΕΛΚ, την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος του, όπως ο κ. Κύρτσος, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον κ. Ορμπάν. «Αν παρατηρήσουμε τη στάση της ΝΔ σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαχείριση του προσφυγικού και τις καταστροφικές», όπως τις χαρακτήρισε, «θέσεις της για την οικονομία, διαπιστώνουμε ότι από ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιού πολιτικού λόγο, το οποίο αποτελεί και το σημείο επαφής της με πολιτικές δυνάμεις τύπου Όρμπαν και Κούρτς», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας , κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ ότι «δείχνει να ταυτίζεται με τη ΝΔ και αυτό είναι που δημιουργεί όρους αναδιαρθρώσεων και αναδιαμορφώσεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα», ενώ για το Ποτάμι είπε, πως δεν έχει σαφή στρατηγική και γι αυτό οδηγήθηκε στη σημερινή του κρίση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «εκφράζει και εκπροσωπεί την αριστερά, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και τμήματα ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλότερα εισοδήματα και επιδιώκει να εκφράσει και ένα τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στην δεξιά και στην ακροδεξιά, στις ευρωεκλογές με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αναβαθμισμένος».

Ερωτηθείς τέλος για τα πορίσματα και τις διώξεις σχετικά με τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, είπε ότι δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη, ενώ παράλληλα εκτίμησε, ότι «ασκήθηκαν πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις», προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

«Πιστεύω ότι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έκανε, σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση σε μια πρωτοφανώς ακραία συνθήκη, αυτό το οποίο όφειλε, με βάση τον νόμο και τις αρμοδιότητές της. Αναμένουμε τη δικαστική εξέλιξη, αλλά πιστεύουμε ότι δε μπορούν να δημιουργηθούν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, πολιτικές εντυπώσεις κατά τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει η αντιπολίτευση και ένα κομμάτι του αντιπολιτευόμενου τύπου» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε: «Παρατηρούμε, όμως, στην υπόθεση αυτή μια διαφορετική προσέγγιση από ότι σε άλλες, στις οποίες η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει διώξεις, έχει προχωρήσει σε πορίσματα που αφορούν στο παλιό πολιτικό σύστημα. Εκεί τις περισσότερες φορές οι εμπλεκόμενοι, πολιτικά κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα, έχουν μιλήσει για σκευωρίες και έχουν απειλήσει δικαστές ή μάρτυρες, έχουν κάνει διάφορες ακραίες και εξωθεσμικές κινήσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε τέτοιες ενέργειες και αυτό αναδεικνύει και τη διαφορετική ποιότητα των πολιτικών χώρων. Υπάρχουν από την ΝΔ και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr