current views are: 1

20 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση05:00

Ο Τσίπρας στο Ισραήλ, η Κουντουρά στην Ευρωβουλή και τα σενάρια για Θεοχαρόπουλο

Μπαράζ συνεννοήσεων και επαφών

Δημοσίευση 05:00’
αρθρο-newpost

Μπαράζ συνεννοήσεων και επαφών

Σε εσωτερικό και εξωτερικό η κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ μεγάλη. Οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού πυκνώνουν και δεν είναι τυχαίο που τις τελευταίες ημέρες έδωσε έμφαση στους νέους από τους οποίους περιμένει να προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Μαΐου για τη μάχη των ευρωεκλογών. Η αποχή είναι ο μεγάλος εχθρός της Κουμουνδούρου που βλέπει πως ο κίνδυνος πρώην ψηφοφόροι του κόμματος το 2015 να μείνουν στο σπίτι τους την ημέρα των εκλογών είναι μεγάλος.

Σε αυτό το πλαίσιο από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αφυπνίσουν τους ψηφοφόρους με την δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας, την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την ενσωμάτωση ευρύτερων δυνάμεων και προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους στο ευρωψηφοδέλτιο.

Συνεχίζει και χωρίς την Κουντουρά η κυβέρνηση

Με δύο τρόπους ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται εκτεθειμένος από το ενδεχόμενο η Έλενα Κουντουρά να εκλεγεί στην Ευρωβουλή και να αφήσει την πλειοψηφία με 150 βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Τουρισμού, από τη στιγμή που πάρει το “εισιτήριο” για τις Βρυξέλλες, θα μετακομίσει στη βελγική πρωτεύουσα από τις 15 Ιουνίου και μετά. Η ίδια φέρεται να ήθελε από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδελτιο, ενώ και από το Μάξιμου το είδαν θετικά. Γνωρίζουν πως η αποδοχή της στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και βλέπουν πως μπορούν να “κλείσουν το μάτι” σε ένα κομμάτι των δεξιών ψηφοφόρων.

– Τα θερινά τμήματα είναι η πρώτη “ασπίδα προστασίας” της πλειοψηφίας αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής και να προκαλέσει τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής μέσα στο καλοκαίρι. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως κορυφαία στελέχη επισημαίνουν πως η ΝΔ δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που θα προκαλούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση, ωστόσο θεωρούν πως είναι σημαντικό από το Μαξίμου να μπορεί να διαθέτει ανά πάσα στιγμή τους 151 απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

– Όσοι παρακολουθούν στενά τις ζυμώσεις που γίνονται ενόψει της συγκρότησης της κεντροαριστεράς θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ήδη 152 ψήφους στη Βουλή υπολογίζοντας και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν ανήκει στην ομάδα των “έξι” που είχε στηρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν ανοίξει. Ο κ. Θεοχαροπουλος δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του, όμως αναμένεται να υπάρξει ένας νέος γύρος συζητήσεων ενόψει της συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Για το αν υπάρχουν και άλλες εφεδρείες ανάμεσα στους 300 από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Το γεγονός πως ο χρόνος από τον Ιούλιο και μετά θα μετρά αντίστροφα φαίνεται μάλλον να καθησυχάζει τους επιτελείς του Μαξίμου θεωρώντας απίθανο να συμβεί κάποιο “ατύχημα”. Αυτό το ερώτημα μπαίνει για την πιθανότητα στις Βρυξέλλες να μετακομίσει και ο Σπύρος Δανέλλης και να εκλεγεί. Σε διαφορετική περίπτωση ο βουλευτής από την Κρήτη θα πολιτευτεί στο Ηράκλειο στις εθνικές εκλογές και θα βρει απέναντί του τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη με έναν νέο “εμφύλιο” να εξελίσσεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας στο Ισραήλ

Η ανάδειξη του ισχυρού ρόλου που έχει αποκτήσει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι ένα από τα “όπλα” του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των ευρωεκλογών. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν πως η σημερινή του παρουσία στο Ισραήλ θα αναδείξει το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση στο γεωπολιτικό πεδίο. Σε αυτό θα συμβάλλει η κοινή δήλωση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψει ο πρωθυπουργός με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο λόγος της παρουσίας των τριών ηγετών στα Ιεροσόλυμα είναι η κατασκευή του αγωγού East Med. Αν και το πλάνο έχει τη στήριξη των ΗΠΑ οι υπογραφές αναβάλλονται για μετά τις ευρωεκλογές εξαιτίας των αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Ρώμη λόγω των πιέσεων που δέχεται από οικολογικές οργανώσεις ζητά την εκπόνηση μιας νέας περιβαλλοντολογικής μελέτης.

Αποδέκτης του μηνύματος που στέλνει η Ελλάδα είναι και η Τουρκία που παρακολουθεί με προβληματισμό τη στρατηγική σχέση που στήνουν οι 4 χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και την πολιτική ενίσχυση που παρέχει η Ουάσινγκτον σε αυτή την προσπάθεια. Το “πράσινο φως” σε αυτή τη συμφωνία έχουν δώσει και οι Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα θα μπουν και θέματα ασφάλειας που επεκτείνονται στη στρατιωτική συνεργασία των τριών χωρών.


σχετικα αρθρα