ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχελογιαννάκης κατά Τσιρώνη για τη δήλωση ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2019, 20:34
Μιχελογιαννάκης κατά Τσιρώνη για τη δήλωση ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Φίλια πυρά κατά του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος για την τοποθέτηση που προκάλεσε σάλο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιχμές κατά του πρώην υπουργού Γιάννη Τσιρώνη αφήνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, με αφορμή τη δήλωση ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο».

Ο κ. Μιχελογιαννάκης, παραθέτει πέντε λόγος για τους οποίους κατά τη γνώμη του, η δήλωση του κ. Τσιρώνη είναι λάθος στρατηγικής, όπως λέει:

  • «Η Τουρκία από το 2011 προσπαθεί να διαχωρίσει την ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η απομόνωση του Καστελόριζου.
  • Στις 27 Απριλίου 2012 η Τουρκία δημοσίευσε χάρτες συμφώνα με τους οποίους διεκδίκησε όλο το βόρειο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου. Διεκδίκησε τις περιοχές δυτικά της Κύπρου και νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξαν αντιδράσεις και το θέμα έχει βαλτώσει υπέρ της Τουρκίας.
  • Υπάρχει πρόβλημα διότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει ποια είναι ακριβώς τα όρια της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Αν το Καστελόριζο απομονωθεί από τα νησιά του Αιγαίου, θα εμφανίζεται σαν μικρή συστάδα νησιών, αντιμέτωπων με την τεράστια τουρκική ακτογραμμή. Η Τουρκία θα ζητήσει να μην του αποδοθούν θαλάσσιες εκτάσεις, με βάση τη μέση γραμμή, αλλά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη. Όχι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η αιγιαλίτιδα ζώνη θα είναι 12 μίλια, διότι τόση έχει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή εκεί ανήκει το Καστελόριζο. Αυτό όμως θα καταστρέψει την προσπάθεια της Ελλάδας για όμορη ΑΟΖ με την Κύπρο. Θα μειώσει την ελληνική ΑΟΖ.
  • Γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει το Καστελόριζο σε ενιαία ρύθμιση για την ΑΟΖ».

Σφοδρές αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται πως η δήλωση του κ. Τσιρώνη, ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για ανεκδιήγητες απόψεις και υποστηρίζει ότι η ελαφρότητα, η επιπολαιότητα και η αγνοία της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα την καθιστούν πλέον επικίνδυνη.

Ο διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος με ανάρτηση του στο Twitter σχολιάζει: «Επικίνδυνη η δήλωση του πρώην υπουργού κ. Τσιρώνη, καθώς απηχεί τουρκικές διεκδικήσεις. Η Τουρκία επιδιώκει από το 2011 τη διάκριση μεταξύ Αιγαίου και Αν. Μεσογείου, διότι θέλει να απομονώσει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά».

Στον πρώην υπουργό απαντά και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος. «Ναι, το Καστελλόριζο είναι στο Νότιο Αιγαίο ! Sorry Guys ...», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε: «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κ. Τσιρώνη ότι η Γεωγραφία είναι προβολή της Ιστορίας στον Χρόνο».

Ωστόσο, ο κ. Τσιρώνης, επέμεινε στην άποψή του, και σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε: «Οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου  είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα  εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου».