ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κατά Τσιρώνη για Καστελόριζο: Εγκληματικό το timing της δήλωσης

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2019, 10:00
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κατά Τσιρώνη για Καστελόριζο: Εγκληματικό το timing της δήλωσης
Facebook Twitter Whatsapp

«Η γεωγραφία είναι η προβολή της Ιστορίας στον χρόνο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Εγκληματικό» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, το timing που επέλεξε ο Γιάννης Τσιρώνης να δηλώσει ότι «(γεωγραφικά) το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο». Μία δήλωση την οποία - μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε - ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τη… μαζέψει.

Μιλώντας στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε σε έντονο ύφος: «Οι δηλώσεις ενός δημόσιου προσώπου κρίνονται από τρεις παραμέτρους: τη θέση που κατέχει, το περιεχόμενο της δήλωσης και το timing που γίνεται αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το timing ήταν εγκληματικό. Η γεωγραφία είναι η προβολή της Ιστορίας στον χρόνο» και πρόσθεσε:

«Το timing όταν δεν εξυπηρετεί τους δικούς σου σκοπούς, μπορεί να αξιοποιηθεί από κάποιους για τους ακριβώς αντίθετους σκοπούς».

Την άποψη πως δεν είναι τυχαία η δήλωση του Γιάννη Τσιρώνη για το Καστελόριζο είχε διατυπώσει και η Ελίζα Βόζενμπεργκ μιλώντας στα «Ακραία Φαινόμενα» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Καμπουράκη.

«Προσωπικά δεν θεωρώ τυχαία τη δήλωση του Γιάννη Τσιρώνη. Την θεωρώ ενταγμένη μέσα σε μία ευρύτερη πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη, ούτε λίγο, ούτε πολύ, να εφαρμοστεί το μοντέλο της συμφωνίας των Πρεσπών και στα ζητήματα διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε μονοφαγάδες. Ο κ. Παππάς μας είπε ότι το Μακεδονία Ξακουστή αναφερόταν στο «Μακεδονία» των Σκοπίων», είπε αρχικά η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Εδώ κάτι υπάρχει που δεν γνωρίζουμε. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι πως από αυτές τις προκλητικές δηλώσεις επιχαίρει η Τουρκία».

Προσπάθεια... μαζέματος

Τη Δευτέρα ο κ. Τσιρώνης αρνήθηκε κατηγορηματικά πως δήλωσε ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο. «Δεν είπα ποτέ ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρώην υπουργός και εξήγησε: «Συζητούσαμε για το πού βρίσκεται το Καστελόριζο και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συμφέροντα. Προσπαθούσα να εξηγήσω ότι επειδή το Καστελόριζο είναι νότια της Τουρκίας, δημιουργεί συμφέροντα για την Ελλάδα στην περιοχή εκείνη που είναι μόλις 140 μίλια από την Κύπρο. Γεωγραφική ήταν η συζήτηση».

«Για παράδειγμα τα Κύθηρα ανήκουν στην Αττική, αλλά είναι νησί του Μυρτώου. Αυτή είναι η διαφορά του πού βρίσκομαι και πού ανήκω» πρόσθεσε.

Προφάσεις εν αμαρτίαις μετά τις δηλώσεις του στο Open, όπου επιχειρηματολογούσε δήθεν για γεωγραφικούς όρους ότι το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει: «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και τη Ρόδο».