current views are: 5

27 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση10:25

Οι άγνωστες αρνήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ ακόμα απομένουν 17 θέσεις ανοιχτές για το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, δεν είναι λίγες και οι αρνήσεις που έχει εισπράξει.

Δημοσίευση 10:25’
αρθρο-newpost

Ενώ ακόμα απομένουν 17 θέσεις ανοιχτές για το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, δεν είναι λίγες και οι αρνήσεις που έχει εισπράξει.

Χτες βράδυ ανακοινώθηκαν άλλοι δέκα υποψήφιοι ευρωβουλευτές, παρόλο που αναμένονταν δεκαπέντε. Έτσι, απομένουν ακόμα 17 θέσεις (από σύνολο 42), οι περισσότερες εκ των οποίων θα ανακοινωθούν στην πολιτική εκδήλωση που προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 7 Απριλίου, όπου θα ανακοινωθεί και η Προοδευτική Συμμαχία με την οποία θα κατέβει στις εκλογές του Μαΐου.

Επειδή οι δέκα νέες υποψηφιότητες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν στοιχεία «Γέφυρας», το δεδομένο είναι ότι στις 7 Απριλίου θα ανακοινωθεί όνομα ή ονόματα που προέρχονται από αυτήν την πρωτοβουλία, ο Σπύρος Δανέλλης αλλά και η Έλενα Κουντουρά που, αν και έχουν «κλειδώσει», δεν ανακοινώθηκαν προκειμένου να υπάρχει μία διαφορά στον χρόνο μεταξύ της ψήφισης της τροπολογίας που έγινε για χάρη τους (και άρει το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή) και της υποψηφιότητάς τους. 

Πέρα από αυτά, και με δεδομένο ότι βολιδοσκοπούνται -με δυσκολία- υποψήφιοι από τη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας βρει μόνο μια «βαριά» υποψηφιότητα στο πρόσωπο του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει αντιμέτωπος και με αρκετές αρνήσεις, κάποιες εκ των οποίων δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη που παραδέχτηκε από μόνη της ότι της έγινε πρόταση και αρνήθηκε ήταν η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, ενώ χτες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα είναι υποψήφιος. Από κει και πέρα υπάρχει το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη, ωστόσο οι λόγοι για τους οποίους τελικά ο «δράκος» αρνήθηκε, δεν έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ερχόμαστε στην Χάρις Αλεξίου, η οποία είχε συνδεθεί «συναισθηματικά» με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν συμμετείχε στη συναυλία του 2014 για τις απολυμένες καθαρίστριες, φορώντας μάλιστα και η ίδια τα χαρακτηριστικά κόκκινα γάντια. «Δεν φαντάστηκα πως θα το οικειοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωνε η ίδια δύο χρόνια αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, όχι μόνο της έκανε πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά οι άνθρωποι που την προσέγγισαν ήταν και επίμονοι. Η πρώτη κρούση της είχε γίνει πριν ξεσπάσει το φιάσκο Μυρσίνης Λοΐζου, όπου αποκαλύφθηκε ότι η ερμηνεύτρια είχε καταθέσει υπέρ της στη δίκη για τη σύνταξη της μητέρας της που συνέχιζε να λαμβάνει επί πεντέμισι χρόνια μετά το θάνατό της. Σε κάθε περίπτωση, το όχι της Χάρις Αλεξίου ήταν κατηγορηματικό πριν λίγες μέρες.

Μια άγνωστη άρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, είναι αυτή του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιου της εμβληματικής προσωπικότητας της Αριστεράς, Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης έχει τη δική του διακριτή πορεία στον χώρο, ως αντι-δήμαρχος Αθηναίων, αρμόδιος για ζητήματα μεταναστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αποχώρησε πριν λίγους μήνες από το Κίνημα Αλλαγής λόγω της διαφωνίας του με τη στάση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με όνομα βαρύ σαν ιστορία και σπουδές στο δημόσιο Δίκαιο στη Γαλλία και μεταπτυχιακό στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, φάνταζε εξαιρετική περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η άρνησή του ήταν κάθετη.

Επιπλέον, ένα όνομα που φέρεται να είπε «όχι» στην υποψηφιότητα για το ευρωψηφοδέλτιο είναι αυτό του εκπαιδευτικού Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (από τον Μάρτιο 2015 ως τον Νοέμβριο 2016 οπότε και παραιτήθηκε) και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Ο κ. Παπαϊωάννου που μετέχει στην πρωτοβουλία «Γέφυρες», είχε ακουστεί και για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά τελικά ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν αυτός στον οποίο κατέληξε το χρίσμα. 

 

 


σχετικα αρθρα