current views are: 1

29 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση09:51

Οι 4 συμφωνίες που θα υπογράψει ο Τσίπρας με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που θέλει η κυβέρνηση να έχει η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, θα σηματοδοτηθεί από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν την Τρίτη στα Σκόπια.

Δημοσίευση 09:51’
αρθρο-newpost

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που θέλει η κυβέρνηση να έχει η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, θα σηματοδοτηθεί από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν την Τρίτη στα Σκόπια.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες, όμως κατά την παραμονή του στα Σκόπια αναμένεται να υπογράψει τέσσερις συμφωνίες με τη γειτονική χώρα.

Εννέα είναι οι υπουργοί που θα τον συνοδεύουν στο ταξίδι του τον Αλέξη Τσίπρα και πλειάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, με τις τελυταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 35 περίπου επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των δομικών υλικών, των τροφίμων, των κρασιών, των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας. Η κυβέρνηση θα ήθελε να είναι περισσότεροι στην αποστολή, όμως τα προβλήματα με το μακεδονικό brand έκαναν κάποιους να οπισθοχωρήσουν. Ακόμα όμως και κάποιοι επιχειρηματίες από την Αθήνα που επρόκειτο να τον συνοδεύσουν, τελικά προτίμησαν να στείλουν υψηλόβαθμα στελέχη των εταιριών τους και να μην παρευρεθούν οι ίδιοι, θέλοντας να αποφύγουν τον ενδεχόμενο συνδυασμό του ονόματός τους με θετική στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέσω του ταξιδιού, η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα πως η Έλλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην γειτονική χώρα και θα προχωρήσει στην υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών, σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς. Αυτές είναι οι εξής:

  1. Η ασφάλεια και επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Πρόκειται για πρόταση του Ευάγγελου Αποστολάκη, με βάση την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που έχει συζητηθεί από τον Φεβρουάριο και είχε από τότε τη σύμφωνη γνώμη της ομολόγου του, Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Όπως αναφέρουν γνώστες επί των στρατιωτικών, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει αποστολή επιτήρησης εναέριους χώρους σε Αλβανία και Μαυροβούνιο. Ο κ. Αποστολάκης, έχει υπογραμμίσει ότι «η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα». 
  2. Συνεργασία στον τομέα των υποδομών, με σχέδιο για σιδηροδρομική δυασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.
  3. Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με αιχμή το φυσικό αέριο.
  4. Άνοιγμα νέας διασυνοριακής οδού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας. Στη συνέχεια οι δύο Πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. To απόγευμα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.


σχετικα αρθρα