ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δεύτερο «υπουργικό» του Μητσοτάκη και οι εξελίξεις που δρομολογεί η υπόθεση Πετσίτη

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 2 Απριλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2019, 07:26
Το δεύτερο «υπουργικό» του Μητσοτάκη και οι εξελίξεις που δρομολογεί η υπόθεση Πετσίτη
Facebook Twitter Whatsapp

«Για ποιο λόγο ξηλώθηκε ο προϊστάμενος του τμήματος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, που διερεύνησε τα σκάνδαλα που αφορούν στο τρίγωνο Πετσίτη- Λαυρεντιάδη- Αρτεμίου;», είναι ένα από τα ερωτήματα πυο θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα δεύτερο «υπουργικό συμβούλιο» σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές και η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση, ως πρωθυπουργός σκοπεύει να συνεδριάζει με τους 13 εκλεγμένους Περιφερειάρχες της χώρας, με την ίδια συχνότητα που συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο σχεδιασμό, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης τον συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιο με τη στήριξη της ΝΔ, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Η άποψη που έχει ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι πως το κράτος θα πρέπει να έχει το δικό του ρόλο και οι Περιφέρειες το δικό τους, ιδιαίτερα στα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης.

Για αυτό και θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει ανοικτή γραμμή ανάμεσά τους, ώστε να προωθούνται χωρίς προσκόμματα οι αναπτυξιακές δράσεις των Περιφερειών, για να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως με τους Περιφερειάρχες θα πρέπει να υπάρχει κοινός τόπος και συναντίληψη για τα κρίσιμα ζητήματα και τις βασικές ιδέες και θέσεις σχετικά με το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η χώρα.

Και αυτό προϋποθέτει αυτοί που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου, να προέρχονται από τη ΝΔ, γεγονός που από μόνο του προσδίδει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και στις Περιφερειακές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του κ. Μητσοτάκη, είναι «καμία περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ και όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες στη ΝΔ», όπως λέει και στους συνομιλητές του. Σε κάθε περίπτωση στην οδό Πειραιώς ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για εθνικές κάλπες στην ίδια ημερομηνία, καθώς βλέπουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται καθημερινά υπό όλο και μεγαλύτερη πίεση, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει απομονωθεί κοινωνικά.

Μια υπόθεση που ενδεχομένως να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι εκείνη του Μανώλη Πετσίτη, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν ότι ακουμπά το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο κ. Πετσίτης, υπενθυμίζουν από το Μοσχάτο, μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, εμφανιζόταν στις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη σαν εκπρόσωπος του Μαξίμου και βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του παράνομα ποσά. Έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις, από την οδό Πειραιώς θέτουν δύο βασικά ερωτήματα:

*Ποιες σκοτεινές διαδρομές συνδέουν τους κ. Πετσίτη, Παππά και Αρτεμίου που έστελνε τα χρήματα από την Κύπρο;

*Για ποιο λόγο ξηλώθηκε ο προϊστάμενος του τμήματος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, που διερεύνησε τα σκάνδαλα που αφορούν στο τρίγωνο Πετσίτη- Λαυρεντιάδη- Αρτεμίου;

Τα ερωτήματα αυτά δεν απευθύνονται μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την Πρόεδρο της Αρχής, Άννα Ζαϊρη, για την οποία η ΝΔ ζήτησε χθες να κληθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να δώσει απαντήσεις και να εξηγήσει γιατί καθυστερούν αναιτιολόγητα και παράνομα να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο οι σχετικές εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής της οποίας προΐσταται.

Όπως τόνιζαν από τη ΝΔ, η χθεσινή ανακοίνωση της Αρχής, δεν διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα που αποκάλυψαν την υπόθεση, παρά μόνο προχώρησε στη διαπίστωση ότι έχουν υπάρξει διαρροές από την συγκεκριμένη έρευνα, κάνοντας αορίστως λόγο, για διαστρεβλωμένες πληροφορίες. Ουσιαστικά, προσθέτουν από την οδό Πειραιώς, η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι οι έρευνες της Αρχής για το εν λόγω σκάνδαλο ΔΕΠΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αποκαλύπτει επιπλέον ότι προ μηνών η Αρχή διαβίβασε στην εισαγγελία φάκελο με τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, οι δικαιολογίες που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα τόσο από τον Νίκο Παππά, όσο και από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο είναι φαιδρές, καθώς ο κ. Πετσίτης δεν ήταν και δεν είναι ούτε «απλά ένας ιδιώτης» ούτε πόσο μάλλον «άγνωστος» στην παρέα του Μαξίμου, όπως επιχειρούν να τον παρουσιάσουν εκ των υστέρων, αφού από  τις αρχές του 2015 μπαινόβγαινε στο Μαξίμου και εμφανίζεται από το 2016 να παρέχει και «εξειδικευμένες» υπηρεσίες στον κ. Λαυρεντιάδη.