ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Ζάεφ: «Γράφουμε ιστορία» - Ιδρύονται οι πρεσβείες των δύο χωρών

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2019, 17:13
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν εγκλωβιζόμαστε στην ιστορία, χτίζουμε τη δική μας ιστορία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για fake news μιλώντας για προβλήματα που δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών στα εμπορικά σήματα. Διπλωματία, άμυνα και μεταφορές στο επίκεντρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, - αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

«Αφήνουμε πίσω τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στην αρχική του τοποθέτηση. «Θα δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή για τις χρήσεις των ονομασιών και των εμπορικών ονομάτων. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασιών σε πολλούς τομείς. Αυτή η συμφωνία θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και στις δύο χώρες. Δημιουργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στο οποίο θα προεδρεύουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών μας», συμπλήρωσε ενώ ενημέρωσε ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ για τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

«Τους προηγούμενους μήνες έκανα έναν καλό φίλο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι φίλος μου» ανέφερε ο Ζάεφ, δίνοντας τον λόγο στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας

«Είναι μια σημαντική στιγμή και για τις δύο χώρες, μία σημαντική στιγμή για τα Βαλκάνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο. «Έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε αυτόν τον χαμένο χρόνο. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας σε πολλά θέματα και ένα μνημόνιο δράσης. Στον διπλωματικό τομέα, ιδρύουμε πρεσβείες και αντικαθιστούμε τα γραφεία συνδέσμων που είχαμε. Παράλληλα, κουβεντιάσαμε για τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ αλλά και στο πλαίσιο μιας τετραμερούς σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, αλλά και στην τετραμερή Ελλάδας Βουλγαρίας Σερβίας Ρουμανίας σε ανώτα το επίπεδο, όπου και η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει ρόλο».

«Όταν θα έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση, να υλοποιούνται σχέδια διασυνδεσιμότητας, τότε θα καταλάβουν οι πολίτες πόσο μεγάλη ζημιά είχαμε τόσο χρόνια», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Το κύριο πιάτο στη σημερινή μας συνάντηση είναι η οικονομία. Η κυβερνητική αποστολή συνοδεύεται από 140 επιχειρηματίες και στο επιχειρηματικό φόρουμ θα ανταλλάξουν ιδέες και θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Συζητήσαμε και για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα πλαίσια του Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης για την επέκταση της επιχειρηματικότητας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν.

«Προχωράμε στη διάνοιξη νέας διασυνοριακής οδού, εκτός από αυτή στις Πρέσπες, που θα είναι στους Πρόμαχους, που θα ενισχύσει τις επαφές μεταξύ των δύο λαών.

Στον αμυντικό τομέα, η Ελλάδα θα εκπαιδεύει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και θα βοηθά στην ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Στις συμφωνίες μας περιλαμβάνεται η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Πολεμική μας Αεροπορία. 

Στον τομέα των υποδομών, δώσαμε έμφαση στην σιδηδρομική γραμμή Πειραιά - Θεσσαλονίκης- Σκοπίων - Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Συζήτησαμε για τον ενεργειακό τομέα, τονίσαμε το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, αλλά και για διασυνδέσεις ηλεκτρισμού, καθώς και ψηφιακής τεχνολογίας. 

Σήμερα κλείνουν οι διαβουλεύσεις των εμπειρογνωμώνων της επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα και για τα σχολικά εγχειρίδια, και είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί επηρεάζει τα παιδιά μας στον τρόπο που βλέπουν την ιστορία τους και την ιστορία των άλλων λαών».

Τι ειπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εμπορικά σήματα

«Αποφασίσαμε τη σύσταση μιας επιτροπής, εντός του Μαΐου, για να διευθετηθούν προβλήματα ανάμεσα σε επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό για τα ζητήματα εμπορικών σημάτων και επωνυμιών. Και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο των fake news. Στην Ελλάδα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια και, αντιθέτως, η συμφωνία τα λύνει», κατέληξε ο Πρωθυπουργός πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Μεγάλη υποκρισία» χαρακτήρισε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τον ξεσηκωμό για τα προβλήματα στα εμπορικά σήματα, που προϋπήρχε και ξαφνικά το ανακάλυψαν τώρα: «Η Σμυφωνία των Πρεσπών εμπεριέχει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθούν ανοιχτά ζητήματα, όπως το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Η Συμφωνία προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας, που καλείται να λύσει αυτά τα προβλήματα. Έχουμε κάποιους στην ελληνική Μακεδονία που δεν θέλουν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά παράλληλα είχαν εμπορική δραστηριότητα εδώ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για υποκριτές».

«Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αυτά τα θέματα θα επιλυθούν», τόνισε με τη σειρά του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Να τοποθετήσετε σημάνσεις στα αγάλματα»

Αναφερόμενος στο θέμα των αγαλμάτων και των μνημείων που απεικονίζουν πρόσωπα από την αρχαία ελληνική Μακεδονία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος προς τον Ζόραν Ζάεφ: «Προβλέπεται και η τοποτέτηση ειδικών σημάνσεων σε αρχαία μνημεία που αφορούν την Ελληνική Ιστορική Κληρονομιά. Θεωρούμε ότι τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι παγκόσμια. Θα χαρούμε όταν τοποθετήσετε τις σημάνσεις σε αυτά τα ελληνικά έργα».

«Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος», είπε ο κ.Τσίπρας και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για τις εκλογές στις δύο χώρες

Η δεύτερη ερώτηση σκοπιανής δημοσιογράφου αφορούσε το κόστος για την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα και αν πιθανή αλλαγή των κυβερνήσεων θα αλλάξει αυτό το δεδομένο. «Σκοπεύουμε και οι δύο να κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές. Ο,τι είναι επ ωφελεία των λαών δεν αλλάζει», είπε ο κ.Τσίπρας για να προσθέσει ότι το αντάλλαγμα για μας είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη γειτονιά μας. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης, η Ελλάδα έχει αναπτυγμένη αεροπορική τεχνογνωσία, έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε τη Β. Μακεδονία στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια. Εχουμε ήδη αποστείλει προσχέδιο συνεργασίας . Σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας». Αφού είπε ότι πλέον δεν θα χρειάζεται παράκαμψη του εναέριου χώρου των Σκοπίων «ίσως να κάνουμε και κύκλους να σας χαιρετάμε κιόλας», είπε χαρακτηριστικά- επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι προς όφελος των δύο λαών.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στις δύο χώρες (προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα στις 21 Απριλίου και ευρωεκλογές στην Ελλάδα στις 26 Μαϊου) οι οποίες ουσιαστικά θα αποτυπώσουν τον αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ είπε: «Έχουμε την πρόθεση να κερδίσουμε τις εκλογές, τόσο εγώ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και «Βόρεια Μακεδονία» πρέπει να καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον του λαού».

Ζάεφ:Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία και η υλοποίηση της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών», είπε ο Ζ. Ζάεφ.

«Το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι όλοι θα δουν σύντομα τα οφέλη και τα οικονομικά, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν όλοι δουν τη φιλία που οικοδομείται και πολεμήθηκε για 30 χρόνια, θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι.

«Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς απο την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί στις επιτροπές, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία έχει οφέλη για όλους.

«Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποια οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθδοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεέυται την ένταξη στην ΕΕ; Οχι», είπε. Ο κ. Ζάεφ.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ υπουργών:

«Άφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», tweet-αρε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στα Σκόπια, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Στη συνέχεια, πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συζήτηση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, ο Ζόραν Ζάεφ υποδέχτηκε θερμά τον Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό κτίριο της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν προς τους φωτορεπόρτερς και τους υπουργούς των δύο χωρών, όπου έβγαλαν σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας. Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια. Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτιρίου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

Η ατζέντα

Τρία είναι τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν οι δυο πρωθυπουργοί, αλλά και οι αντιπροσωπείες στις σημερινές πολλαπλές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν:

- Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
- Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
- Τα γεωπολιτικά
- Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας που υπογράφηκε στους Ψαράδες πέρυσι τον Ιούνιο αφορά θέματα όπως τα σχολικά βιβλία, αλλά και τα εμπορικά σήματα που προβληματίζει πολύ τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Το ζήτημα των μακεδονικών σημάτων θα κυριαρχήσει στο τετ α τετ  Τσίπρα - Ζάεφ. Έχοντας μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργούς με τους οινοποιούς της Θεσσαλονίκης αναμένεται να μεταφέρει την αγωνία για τα προϊόντα τους σχετικά με τη χρήση του όρου Μακεδονία. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη στην επίλυση των διαφορών καταλυτικό ρόλο θα παίξει η σύσταση της Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα που θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα. 

Σήμερα θα υπογραφούν και οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία.

Όσον αφορά τα αγάλματα μπορεί στην ατζέντα της συνάντησης να μην έχουν συμπεριληφθεί, ωστόσο από συζητήσεις του newpost.gr με στελέχη που έχουν πολύ καλή γνώση του αντικειμένου είναι σαφές πως μπορούν να μπουν οι βάσεις για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι αντικαταστάσεις, οι αλλαγές στις επιγραφές, αλλά και οι ανταλλαγές όταν οι δυο πλευρές μπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Όσον αφορά την γεωπολιτική σημασία της επίσκεψης η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν  στρατηγικές. 

Τα πρόγραμμα του πρωθυπουργού 

11.00 π.μ  Τελετή επίσημης υποδοχής  του Αλέξη Τσίπρα στο Κυβερνητικό Μέγαρο 

11.10 π.μ  Τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ

11.55 π.μ  Ανωτατο Συμβούλιο Συνεργασίας  (ΑΣΣ)

13.00  Υπογραφή διμερών συμφωνιών

13.30  Κοινές δηλώσεις στον τύπο (4 ερωτήσεις από δημοσιογράφους)

14.30  Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας

17.30  Επιχειρηματικό φόρουμ και ομιλίες

19.30 Επίσημο δείπνο    


Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τη συζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Ζόραν Ζάεφ, Ζορίκα Ζάεφ. 


Οι συμφωνίες 

Πριν την έναρξη του ΑΣΣ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις. 

Θα υπογραφούν τα εξής κείμενα: 

- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας. 
- Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 
- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016. 
-Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
-Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε. 

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή: 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης 

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης 

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός 

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου 

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης  

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου


Επιχειρηματική αποστολή 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική απoστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ το επιχειρηματικό φόρουμ, θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr