ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg για Τσίπρα: Ο «εξπέρ» στην ανατροπή δημοψηφισμάτων λέει ότι το Brexit μπορεί να αποτραπεί

Δημοσίευση 11 Απριλίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2019, 10:15
Bloomberg για Τσίπρα: Ο «εξπέρ» στην ανατροπή δημοψηφισμάτων λέει ότι το Brexit μπορεί να αποτραπεί
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αρθρογράφος αποκαλεί «ειδικό» τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιστροφή των αποτελεσμάτων στα δημοψηφίσματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ο Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα», σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την εξάμηνη παράταση που έλαβε το Brexit.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι «υπάρχει ακόμα περιθώριο να αποτραπεί το Brexit, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η χώρα να αναγκασθεί να διενεργήσει ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για το Brexit», σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασης του πρωθυπουργού, που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο.

Το Bloomberg υπενθυμίζει το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, σημειώνοντας: «Ο Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα. Έθεσε προς ψήφιση από τον λαό τη συμφωνία που του πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι και επιχειρηματολόγησε εναντίον της. Κέρδισε στο δημοψήφισμα, μόνο και μόνο για να αντιστρέψει το αποτέλεσμα του και να δεχτεί τη συμφωνία, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες».

 

«Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριζε τη συμφωνία, κάτι που βοήθησε τον Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία των βουλευτών του οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της στο Κοινοβούλιο. Η Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη, και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση της συζήτησης», αναφέρει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο κοινός παρανομαστής στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας υποστηρικτών της ΕΕ. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθούν τα 6 εκατομμύρια Βρετανών που υπέγραψαν τη διαδικτυακή αίτηση για ακύρωση του Brexit. «Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι υποστηρικτές της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν άγρια με έναν όρο αντίστοιχο του βρετανικού "remoaners”».

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr