ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «κόκκινα» η πολιτική αντιπαράθεση για την «παραγραφή» της υπόθεσης Novartis

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 11 Απριλίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2019, 19:26
Στα «κόκκινα» η πολιτική αντιπαράθεση για την «παραγραφή» της υπόθεσης Novartis
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξαιτίας της αποστολής της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis στη Βουλή και το αίτημα για άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, από χθες εκτυλίσσεται ένα νέο «σίριαλ» αντιπαράθεσης για τη δικαστική συνέχιση της υπόθεσης Novartis για τα πολιτικά πρόσωπα με αφορμή ερμηνευτική διάταξη για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δίχως τέλος και όρια φαίνεται πως είναι η σφοδρή πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Novartis και τις δικαστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν σοβαρές καταγγελίες και βαρείς χαρακτηρισμούς, όχι μόνον για την ουσία της υπόθεσης αλλά και για την - κατά το Σύνταγμα - ενδεδειγμένη ποινική της μεταχείριση. 

Με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το εάν τα όποια ενδεχόμενα αδικήματα συνετελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού ή επ' ευκαιρία της άσκησης αυτών των καθηκόντων. 

Η συνέντευξη Βενιζέλου που άναψε «φωτιές»

Αφορμή για τη νέα πολιτική κόντρα στάθηκε η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών και τόνισε πως «αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για ενδεχόμενη εξέλιξη της υπόθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Παραβιάζεται κατά τρόπο προφανή το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια παρερμηνεία του Συντάγματος και λέει ότι υπάρχουν κάποιες πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων και κάποιες άλλες επί ευκαιρίας της άσκησης. Διότι δεν νοείται κάποιος να παρανομεί στην πραγματικότητα όσο ασκεί τις αρμόδιες του. Αυτό το εφαρμόζει στην υπόθεση αυτή. Tο αντίστροφο σκάνδαλο Νovartis που το έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι επιχείρησε να το καταστήσει διάταξη του Συντάγματος στη διαδικασία αναθεώρησης. Στη διαδικασία αναθεώρησης όμως αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψή από την επόμενη βουλή. Αρα αναδρομικά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί της αναπομπής της υπόθεσης χωρίς ευρήματα, θα έχει καταστεί πανηγυρικά παράνομη κι άκυρη».

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία Βενιζέλου ότι μαζί με τη ΝΔ θα επιδιώξουν παραγραφή της υπόθεσης

Οξεία επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, κατά την οποία υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία παρερμηνεία του Συντάγματος».

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο ότι «αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis».

«Με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, ομολόγησε, σε πανελλαδική μετάδοση, ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis», επισημαίνει η Κουμουνδούρου και προσθέτει:

«Και τούτο, διότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα περάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση η ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών) που ψήφισαν 179 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία και 175 στη δεύτερη, και η οποία αποσαφηνίζει ότι μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται επ' ευκαιρία τους έχουν σύντομη παραγραφή και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής. Ότι, δηλαδή, η μίζα και η δωροδοκία είναι στην άσκηση των καθηκόντων και όχι επ' ευκαιρία των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού».

«Με λίγα λόγια ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε ότι μία επανάληψη της συγκυβέρνησης Ν.Δ.– ΚΙΝ.ΑΛ. θα φροντίσει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο καλείται ως ύποπτος ο κ. Λοβέρδος», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Ζήλεψε φαίνεται τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε πως τυχόν αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. Ο κ. Βενιζέλος σήμερα αποκαλύφθηκε και αποκάλυψε και ένα από τα διλήμματα των εκλογών».

Βενιζέλος σε ΣΥΡΙΖΑ: Η εσχάτη προδοσία που έχει διαπραχθεί, δεν παραγράφεται

Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» για την υπόθεση Novartis, που έχει τίτλο «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στοχεύουν στην παραγραφή -Ξεσκεπάστηκαν», αλλά και την παρεμφερή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη σε μία σκληρή ανακοίνωση τόσο για τη Novartis όσο και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η ανακοίνωση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής:

«Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και όλο το γνωστό σύστημα. Μεθοδεύουμε, λένε, παραγραφή μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος! Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο; Ας μην ανησυχούν λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση.

Στο δε ζήτημα της σκευωρίας Novartis επιχείρησαν μέσω της αναθεώρησης να νομιμοποιήσουν αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν -σε αντίθεση προς την πάγια νομολογία- προκειμένου να προωθήσουν το άθλιο σχέδιο τους. Το Σύνταγμα όμως ανθίσταται και εκδικείται. Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86, καταψήφισε όμως τη θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί διάταξη που ουσιαστικά να λέει ότι «οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis καθίστανται αναδρομικά σύμφωνες με το Σύνταγμα» !

Η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έγραψε στο Twitter:

«Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη του κ Βενιζέλου ότι όποιος τολμά να ελέγξει το πολιτικό προσωπικό του παλιού καθεστώτος τελεί εσχάτη προδοσία.Παρόμοιες απόψεις εξέφραζαν στο παρελθόν οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής δύσης, οι Τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου κλπ δημοκρατικές δυνάμεις».

Κόντρα κυβέρνησης - Αθανασίου

Ο «πόλεμος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευάγγελου Βενιζέλου συνεχίστηκε με τη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, η οποία προκάλεσε αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Αρχικά ο κ. Αθανασίου τόνισε «Αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να τα κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια. Δεν θα την έπαιρνε την μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γιατί αν δεν ασκούσε τα καθήκοντα δεν θα τα έπαιρνε».

Ερωτώμενος αν είναι στα καθήκοντα ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του η μίζα, απάντησε: «Είναι στα καθήκοντά του».

Ένονη ήταν η αντίδραση του Μαξίμου στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. «Μετά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για το σχεδιασμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και σημειώνει: «Με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι «η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Καταλήγοντας διερωτάται: «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού;», και καλεί τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου: «Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα».

Επίθεση της ΝΔ κατά κυβέρνησης για ΕΡΤ

Σφοδρή επίθεση κατά της ΕΡΤ εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την κάλυψη των όσων είπε στην πρωινή εκπομπή ο βουλευτής του κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες» τόνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Απάντηση Αθανασίου για ΕΡΤ: «Tο γαρ πολύ του πανικού, γεννά παραφροσύνη»

«Ρωτήθηκα από δημοσιογράφους της εκπομπής “Απευθείας” στην ΕΡΤ, αν θεωρώ, με την ιδιότητά μου ως νομικός και πρώην δικαστικός, ότι η παθητική δωροδοκία συνιστά αδίκημα που συνδέεται με πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντα του Υπουργού ή τελείται επ’ ευκαιρία αυτών. Απάντησα ότι κατά την επιστημονική άποψή μου η δωροδοκία είναι πράξη που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού. Στη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, απομόνωσαν τη φράση “η μίζα είναι στα καθήκοντα του Υπουργού” ώστε να ερμηνεύσουν τη δήλωσή μου πως τάχα θεωρώ ότι οι Υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι» διευκρινίζει μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Αθανασίου, κάνοντας λόγο για άθλια μηχανορραφία σχετικά με την δήλωσή του στην ΕΡΤ.

Εκτιμώντας ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, ο κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση τα παίζει όλα για όλα, με τεχνάσματα που δεν μπορούν να σταθούν με τους κανόνες κοινής λογικής.

Μαξίμου: Μόνη έγνοια ΝΔ - ΚΙΝΑΛ να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis

Με νέα ανακοίνωση, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως «υπερασπίζονται τη γραμμή της παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών, εν μέσω δικαστικών εξελίξεων στο σκάνδαλο Novartis».

«Τώρα κατανοούν όλοι γιατί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατήγγειλε τη σπουδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών. Η μόνη έγνοια τους είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών», επισημαίνει το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr