ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προσλήψεις ιερέων, η συμφωνία με Ιερώνυμο «κάτω από το τραπέζι» και η κόντρα στη Βουλή με Γαβρόγλου

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Απριλίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2019, 15:26
Οι προσλήψεις ιερέων, η συμφωνία με Ιερώνυμο «κάτω από το τραπέζι» και η κόντρα στη Βουλή με Γαβρόγλου
Facebook Twitter Whatsapp

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή

Ένταση και διαξιφισμούς επεφύλασσε μια φαινομενικά ήσυχη μέρα για το Κοινοβούλιο, καθώς τα αίματα άναψαν όταν η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων πέρασε στις σχέσεις των κληρικών και της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Δ. Κυριαζίδη της ΝΔ προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου αναφορικά με τα προβλήματα σε προσλήψεις ιερέων, η κατάσταση ξέφυγε όταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για συμφωνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.

«Υπάρχουν κενά στην κάλυψη των οργανικών θέσεων των κληρικών που ξεπερνούν το 25% των οργανικών θέσεων καθώς από τις 10.400 θέσεις περισσότερες από 2.500 παραμένουν κενές», είπε αρχικά ο κ. Κυριαζίδης, με τον υπουργό ν’ απαντά: « δεν ισχύουν αυτά που λέτε! Βάσει του νόμου οι οργανικές ιερέων είναι 6.000 ούτε μία παραπάνω. Το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού είχε σκοπό να θεραπεύσει το ότι έχουμε πολλούς ιερείς στα αστικά κέντρα και ελάχιστους σε απομακρυσμένες περιοχές. Είναι θεσμική ακαταστασία ο νόμος να προβλέπει 6.000 θέσεις και η πολιτεία να μισθοδοτεί 10.400».

«Δεν μπορείτε να μείνετε σε ένα νόμο του περασμένου αιώνα. Οφείλετε να καθίσετε και να μην πάτε κάτω από το τραπέζι να κάνετε την όποια συνέργεια που λέτε με την αρχιεπισκοπή η τον αρχιεπίσκοπο», αντίτεινε με νόημα ο κ. Κυριαζίδης προκαλώντας την οργή του υπουργού: «Λέτε ότι η συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο έγινε κάτω από το τραπέζι! Ντροπή σας! Ντροπή σας! Κάτω από το τραπέζι; Είναι δυνατό σε αυτή τη δημοκρατική χώρα να μιλάτε με αυτό τον τρόπο;».

«Δεν σέβεστε υπουργέ!», επανήλθε ο βουλευτής με τον κ. Γαβρόγλου να επιμένει: « Ποιον τον Αρχιεπίσκοπο; Σας παρακαλώ. Έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα!»

«Προκαλείτε υπουργέ!», επέμεινε ο κ. Κυριαζίδης σε μια συζήτηση που τελικά δεν κατόρθωσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.