current views are: 1

27 Απριλίου 2019
Δημοσίευση18:33

Το δύσκολο «πείραμα» της προοδευτικής συμμαχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας

Οι αποστάσεις από τον Καραμανλή και η αντεπίθεση της Γεννηματά

Δημοσίευση 18:33’
αρθρο-newpost

Οι αποστάσεις από τον Καραμανλή και η αντεπίθεση της Γεννηματά

Η προσπάθεια διείσδυσης στον μεσαίο χώρο ήταν από την αρχή ένα δύσκολο εγχείρημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κυβερνών κόμμα τα τελευταία 4,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει επιλέξει να πατά σε «πολλές βάρκες». Σε κεντρικό επίπεδο οι αποφάσεις έχουν παρθεί και η προοδευτική συμμαχία θα αποτελέσει το «όχημα» για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεκάθαρο πως το «ταμείο» μετά τις εθνικές εκλογές θα γίνει με βάση αυτή την πολιτική στρατηγική. Το εγχείρημα, όμως, να ενοποιηθούν μέσα στην Κουμουνδούρου όλες οι ετερόκλητες δυνάμεις που οδήγησαν το κόμμα στην εξουσία δεν είναι και τόσο εύκολο.

Η συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ για πολλά στελέχη και ψηφοφόρους δεν μπορεί να διαγραφεί έτσι απλά παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο έχουν βρεθεί πλέον σε εντελώς αντίπαλα στρατόπεδα. Αρκετά στελέχη της κεντροαριστεράς εξακολουθούν να χρεώνουν στον πρωθυπουργό το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 για δεύτερη φορά επέλεξε για συνοδοιπόρο του τον Πάνο Καμμένο και όχι τη Φώφη Γεννημάτα.

Μαζί με τους ΑΝΕΛ η πλειοψηφία έχει έρθει κοντά και με στελέχη προερχόμενα από την καραμανλική πτέρυγα, που μάλιστα έγιναν και μέλη της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Κατερίνας Παπακώστα, ενώ πολλές φορές οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σταθεί στο γεγονός πως ο πρωθυπουργός έχει βγάλει έξω από το “κάδρο” των ευθυνών της οικονομικής κρίσης τον Κώστα Καραμανλή. Με τα καινούργια δεδομένα και τα ανοίγματα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν καθόλου τυχαία η απόσταση που κράτησε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 από τον πρώην πρωθυπουργό: “Ξεχνάτε ότι ο Κώστας Καρμανλής επέλεξε να επισπεύσει την εκλογική αναμέτρηση του φθινοπώρου του 2009 κατά δυο ολόκληρα χρόνια. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοιες περιστάσεις. Δεν ολοκλήρωσε την τετραετία ο Κώστας Καρμανλής. Επέλεξε τότε να δραπετεύσει από το ¨πικρό ποτήρι¨ το οποίο ερχόταν”, είπε χαρακτηριστικά.

Είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τη δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας γνωρίζοντας πως κεντροδεξιά “στραβοπατήματα” δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά αυτή τη στιγμή, αφού ο προσανατολισμός πρέπει να είναι κεντροαριστερός χωρίς “αστερίσκους”. Στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι πως για την προσέγγιση ψηφοφόρων με αντιδεξιά αισθήματα δεν πρέπει να γίνονται “εκπτώσεις”, αλλιώς θα είναι εντελώς ανέφικτό για τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει τα ποσοστά του 2015. Άλλωστε, αρκετά από τα νέα στελέχη που συγκροτούν την προοδευτική συμμαχία και βρέθηκαν πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου έχουν αναφερθεί αρκετές φορές επικριτικά στην περίοδο Καραμανλή.

 

Η συνεχής ενασχόληση του Παύλου Πολάκη με τα social media και οι επιθετικές αναρτήσεις του εκτιμάται επίσης ότι απωθούν τους πολίτες του μεσαίου χώρου που είναι εξ’ ορισμού μετριοπαθείς. Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να συγκρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τα ριζοσπαστικά κοινά, ωστόσο το τελευταίο επεισόδιο με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο φαίνεται να προβλημάτισε αρκετά στελέχη, αλλά και πολίτες που δεν ασπάζονται ακρότητες. Για το ήθος της αριστεράς άνοιξε πάλι μια μεγάλη συζήτηση, με τη ΝΔ να εκμεταλλεύεται το επεισόδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει έδαφος αποτυγχάνοντας να γυρίσει την ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας, όπου επιθυμεί.

Δεύτερες σκέψεις για την «Πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και μέσα στο κόμμα. Η κίνηση των “53+” παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που οι παρεμβάσεις του πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα. Το αριστερό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζητούμενο και αυτό επισημαίνουν συνεχώς κορυφαίοι της Κουμουνδούρου, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης κ.α.

Το άλλο μεγάλο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής που φαίνεται έως τώρα να αντέχει στις δημοσκοπήσεις. Παρά το γεγονός πως στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν μια μεγαλύτερη δυναμική στις συγκεντρώσεις του κόμματος, η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει μια εξωστρεφή καμπάνια με όλα τα στελέχη της να διαμηνύουν πως ο στόχος για το κόμμα είναι το διψήφιο ποσοστό και η τρίτη διερευνητική εντολή. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της προέδρου του κινήματος να τοποθετηθεί όχι μόνο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη ΝΔ, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να την ταυτίσει. 

Η πίεση από το ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη Φώφη Γεννηματά να επενδύει πολλά στον Γιάννη Σγουρό και τον Παύλο Γερουλάνο για την δεύτερη θέση στην περιφέρεια Αττικής και στον δήμο της Αθήνας αντίστοιχα.


σχετικα αρθρα