ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μειώνεται ο ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια – Καταβάλλεται η 13η σύνταξη, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2019, 22:03
Facebook Twitter Whatsapp

Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σειρά μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μετατόπιση ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων στον μειωμένο συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας, αλλά και τη μόνιμη καταβολή 13ης σύνταξης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι υπό τον κ. Τσίπρα, μαζί με το οικονομικό επιτελείο, όπου οριστικοποιήθηκαν οι ελαφρύνσεις και τα μέτρα ενίσχυσης που θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα για το 2019 και 2020

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει το εξής πακέτο θετικών μέτρων που χωρίζεται σε δύο μέρη. Αυτά που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα κι αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 και όλα θα είναι μόνιμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά το 2019, τα μέτρα είναι τα εξής:

 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%
 • Μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% (Τα μέτρα αυτά έχουν συνολικό κόστος για έξι μήνες εφαρμογής, είναι 250 εκατ. ευρώ)
 • Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια, από 13% στο 6% και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
 • Κατανομή της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα, ένα συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ.

Για το 2020, μέτρα συνολικού κόστους 1,3 δισ. ευρώ:

 • Κατάργηση από 1/1/2020, της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση της εισφορά για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
 • Από 1/1/2020, αυξάνεται ο συντελεστής απόσβεσης επενδύσεων στο 150% για τις επιχειρήσεις, από το 100% που ήταν μέχρι πρότινος. Αφορά σε επενδύσεις πενταετίας σε όλους τους κλάδους. Επίσης μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων και η μείωση το 2021 θα είναι ήδη στο 25%.
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων σε 80% για εργοδότη και εργαζόμενο, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Για τους νέους εργαζόμενους έως 29 ετών, η επιδότηση ορίζεται σε 25%.
 • Από 1/1/2020, μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ στο 11% από 13%. «Σε αυτό το συντελεστή θα έχουμε ήδη από τώρα την εστίαση, το νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, οίκους ευγηρίας και πολλές άλλες υπηρεσίες. Σκοπός η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και η τόνωση της κατανάλωσης», είπε ο κ. Τσίπρας.
 • Από 1/1/2020, λαμβάνουμε μέτρα για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές. Επανέρχεται η μείωση της φορολογίας εισοδήματος για νησιά έως 3.100 κατοίκους. Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους. Μείωση κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες της χώρας [Α’ και Β’].
 • Από 1/1/2020, μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών στο 10%, για όλους τους συνεταιρισμούς, ανεξαρτήτους κλάδου.
 • Από 1/1/2020, προχωράμε σε έκπτωση 10% του φορολογητέου εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών.
 • Από 1/1/2020, έρχεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των τόκων στεγαστικών δανείων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. «Είναι γνωστό ότι έχουμε καταθέσει μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας, το σχεδιασμό μας για τη μη εφαρμογή της μη μείωσης αφορολόγητου. Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου».

Ο κ. Τσίπρας, απέρριψε και τις αιτιάσεις ότι ανακοινώνει τα μέτρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο ευρωπαϊκών εκλογών αλλά όχι εθνικών εκλογών. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Έχουμε ακόμη 5,5 μήνες διακυβέρνησης. Οπότε δεν είναι μέτρο προεκλογικό. Επιπλέον, είμαι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι μέτρα εφάπαξ ενισχύσεων. Προχωράμε βάσει σχεδίου», υποστήριξε.

Σε ειδικό λογαριασμό για τους δανειστές, συνολικά 5,5 δισ. ευρώ

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα απόθεμα ρευστότητας ύψους 31 δισ. ευρώ, «πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές».

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».

Ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργήθηκε ένας ειδικός λογαριασμός, όπου κατατέθηκαν 5,5 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, ως «μαξιλάρι» ασφαλείας, για τους δανειστές. «Ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό όπου θα καταθέσουμε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση, θα πάρουν τα χρήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία έχουμε συμφωνήσει έως τότε. Αλλά την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ανακοινώσαμε στην ΔΕΘ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Με άλλα λόγια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά 1 ευρώ την συμφωνία με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας με πλεονάσματα κατά 1% λιγότερο. Στον δημοσιονομικό χώρο της επόμενης τριετίας που προκύπτει, ερχόμαστε να προσθέσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά. Διαμορφώνονται οι όροι για ένα πακέτο μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης από το 2019 κι έπειτα».

Ερωτηθείς για τον μηχανισμό ρευστότητας 5,5 δισ. που ανακοίνωσε, ο κ Τσίπρας είπε ότι τα 16 δισ. που είναι του ESM είναι «κλειδωμένα» ως μαξιλάρι. «Δεν χρειάστηκε, δεν θα χρειαστεί ποτέ, δεν το πειράζουμε», ανέφερε.

Παράθυρο από Τσακαλώτο για τους στόχους επί των πλεονασμάτων

«Δεν ήταν στόχος μας να πετύχουμε τα υπερπλεονάσματα. Το μόνο θετικό στην υπεραπόδοση αυτή, είναι ότι δημιουργήσαμε αξιοπιστία έναντι των δανειστών. Εκπονήσαμε μια στρατηγική που βασίζεται σε αυτή την αξιοπιστία. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία και μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτά τα έργα. Γιατί έχουμε τις συμμαχίες στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε:

«Αυτά τα μέτρα που ανακοινώσαμε για το 2019, σηματοδοτούν μια αλλαγή πλεύσης. Από την εκ των υστέρων πληρωμή μέσω κοινωνικού μερίσματος, πήγαμε σε μέτρα εκ των προτέρων, γιατί δημιουργήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο».

«Για το 2020, έχουμε κατάσταση win – win. Εμείς λέμε με τα επιχειρήματά μας, ότι παραμένουμε στα συμφωνηθέντα [με τον ειδικό λογαριασμό]. Είναι προφανές πως ο στόχος για 3,5% πλεονάσματα, ήταν η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του ελληνικού χρέους έως το 2022. 3,5% υποσχεθήκαμε, 3,5% θα πάρουν. Είτε θα το πάρουν από τον ειδικό λογαριασμό, είτε γιατί θα έχουμε υπεραπόδοση από την ενίσχυση της ανάπτυξης που θα φέρουν τα εν λόγω μέτρα θετικού χαρακτήρα. Τα λεφτά είναι δεδομένο ότι θα τα πάρουν», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Επιπρόσθετα, προανήγγειλε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει συζήτηση και για τους στόχους για τα πλεονάσματα. «Όπως πήγαμε για τις συντάξεις και όπως πάμε για το αφορολόγητο, μπορούμε να συζητήσουμε και το θέμα των πλεονασμάτων».

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5%, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως: «Εμείς τούτη την ώρα δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας».

Πώς θα δοθεί η 13η σύνταξη

Επεξηγώντας το μέτρο της απονομής της 13ης σύνταξης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επεσήμανε, πως αυτή θα καταβάλλεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που θα λαμβάνει ο εκάστοτε συνταξιούχος.

Ειδικότερα:

 • Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης.
 • Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%
 • Από 601-1000 ευρώ στο 50%.
 • Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.

Στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε επίσης πως το μέτρο θα νομοθετηθεί άμεσα και σε αυτό το πλαίσιο θα καταβληθεί και άμεσα η 13η σύνταξη. Συνεπακόλουθα, λόγω του μόνιμου χαρακτήρα του μέτρου, η εν λόγω παροχή θα κατατίθεται στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, δηλαδή το Μάιο.

 

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας

Μετά τις αποψινές εξαγγελίες, αλλάζει το κέντρο βάρους της ατζέντας που θα πρωταγωνιστήσει στην τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, που ξεκινά αύριο, Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στα μέτρα που εξήγγειλε και όχι στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη ή στην κοτερολογία.

Πάντως, αντίστοιχες εξαγγελίες ο Πρωθυπουργός συνήθιζε να τις κάνει από το Μέγαρο Μαξίμου και όχι από το Ζάππειο, όπου είχε βρεθεί ξανά τον περασμένο Ιούνιο όταν ανακοίνωσε τις αποφάσεις για το χρέος, φορώντας για μια και μοναδική φορά, γραβάτα.