ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέζει για ευρω-κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ο Αναστασιάδης: «Ασεβής η στάση της Άγκυρας»

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2019, 18:34
Πιέζει για ευρω-κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ο Αναστασιάδης: «Ασεβής η στάση της Άγκυρας»
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Σε δηλώσεις του στο Euronews, ο κ. Αναστασιάδης, επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα είτε στην έκτακτη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου, είτε, στην τακτική του Ιουνίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για «δεύτερη εισβολή εναντίον της Κύπρου», έκανε εκ νέου λόγο ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστιάδης, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Προκλήσεις που κορυφώθηκαν με την αναγγελία γεωτρήσεων από το «Fatih», εντός της Οικονομικής Ζώνης, αλλά και την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στην περιοχή δέκα πολεμικά πλοία, ώστε να περιφρουρούν τόσο το γεωτρύπανο, όσο και το ωκεανογραφικό σκάφος Barbaros.

«Μας στηρίζουν οι εταίροι»

Σε δηλώσεις του στο Euronews, ο κ. Αναστασιάδης, επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα είτε στην έκτακτη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου, είτε, στην τακτική του Ιουνίου. Υπονόησε επίσης πως άσκησε πιέσεις κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι ζήτησε από τους ομολόγους του και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας». 

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το πέρας των εργασιών, θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της»

Σε ερώτηση για το αν θα επιθυμούσε κάτι ποιο συγκεκριμένο από τους εταίρους, σημείωσε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί και θα επανεξετάσει το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις, είτε του Μαΐου είτε του Ιουνίου και, αναλόγως της εξέλιξης, θα λάβει και αποφάσεις».

Αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των ηγετών λέγοντας: «Έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά ακόμη και για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει έντονη την επιθυμία, επιτέλους, η ΕΕ - αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- έμπρακτα να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί σε κράτη μέλη»

Τέλος, ανέφερε ότι «δεδομένου πως σήμερα είναι άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ. Θα παρακολουθείται το θέμα και στο έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε εικοσάλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, θέμα για το οποίο ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα στη Σύνοδο.

Επιπρόσθετα, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Αντιπρόεδρο κα Φεντερίκα Μογκερίνι. Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα. Σημειώνεται ότι υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου.

Τσίπρας: «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται»

Σαφές μήνυμα μετά το τέλος της Συνόδου έστειλε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ διαμήνυσε ότι στήριξε απόλυτα τις θέσεις που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο, εάν δεν αναβαθμίσει το διεθνή της ρόλο. Εγώ και ο κ. Αναστασιάδης αναδείξαμε ως κεντρικό ζήτημα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στήριξα απόλυτα τις ενέργειες του προέδρου και εγώ ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας ως προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ζητήσαμε εγώ και ο κ. Αναστασιάδης, στην επόμενη Σύνοδο να εξετάσουμε τα απαραίτητα βήματα και ενέργειες εάν η μονομερής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου συνεχιστεί από την Άγκυρα. Η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις