ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ανοιχτό παράθυρο για συνεργασία ΝΔ - Τσακαλώτου, ο μπαμπάς Τσίπρας και οι εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 12 Μαΐου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 13 Μαΐου 2019, 11:00
Το ανοιχτό παράθυρο για συνεργασία ΝΔ - Τσακαλώτου, ο μπαμπάς Τσίπρας και οι εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου
Facebook Twitter Whatsapp

«Θέλω όμως να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από αυτή την αντιπαράθεση, δεν ευθύνεται ο κύριος Τσίπρας, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη καμία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια χαραμάδα για συνεργασία της ΝΔ όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ του Ευκλείδη Τσακαλώτο, άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της διακομματικής συμφωνίας για τον προεκλογικό αγώνα στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου.

Πρόσθεσε βέβαια ότι το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, και τα δικά του εσωτερικά ζητήματα τα οποία είναι βέβαιος ότι θα ανακύψουν ύστερα από μια βαριά εκλογική ήττα. «Θα επαναλάβω όμως ότι με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε συνεννόηση ή σύγκληση την επόμενη μέρα» τόνισε χωρίς να αποκλείει μια συνεργασία της ΝΔ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εφόσον προκύψει θέμα διαδοχής όπως άφησε να εννοηθεί.

«Διαφωνούμε σε πάρα πολλά με τον κύριο Τσακαλώτο, ο κύριος Τσακαλώτος είναι ένας μαρξιστής οικονομολόγος» δήλωσε. «Είναι ένας άνθρωπος,  όμως, ο οποίος έχει αρχή, μέση και τέλος όταν μιλάει. Κρατάει το επίπεδο της αντιπαράθεσης εκεί που πρέπει να είναι στη Βουλή, έχει και ένα ιδιαίτερο, ενδιαφέρον, χιούμορ, άσχετα αν μερικές φορές τα αστεία του είναι σαν να έχουν βγει από το ψυγείο.»

Είναι προφανές ότι και αυτή η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα σενάρια της δελφινολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία ουδέποτε είχε ασχοληθεί, εντάσσεται στην στρατηγική του να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο.

Ο κ.Τσίπρας επανειλημμένα στο παρελθόν έκανε θετικές αναφορές στην ΝΔ για παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή, ή άφηνε αιχμές για τα εσωκομματικά προβλήματα που θα υπάρξουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ήττα της ΝΔ που βλέπει τουλάχιστον ο ίδιος. «Δηλαδή, θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε πρώην υπουργός της ΝΔ. «Δυσκολεύομαι να το πιστέψω!» συνέχισε. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν κλείνει την πόρτα της συναίνεσης. Με τον κ. Τσακαλώτο ίσως θα μπορούσε να συνεννοηθεί για θέματα που αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Αυτό είπε.»

Το σκληρό ροκ

Στην ερώτηση εάν ανησυχεί μήπως χάσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του με την ακραία πόλωση που επικράτησε στη Βουλή, στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μία συζήτηση που έκανε κατ´ ιδίαν με τον κ. Τσίπρα. «Το αποκαλύπτω για πρώτη φορά τώρα» είπε. «Του είπα διάλεξε πώς θα πάμε στις εκλογές. Εσύ θα καθορίσεις το πλαίσιο της αντιπαράθεσης. Δική μου επιθυμία είναι να πάμε ήπια. Η απάντηση, νομίζω, την οποία έδωσε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι έκανε στη συνέχεια.»

Τόνισε ότι στην πρωτολογία του στη Βουλή άσκησε σκληρή πολιτική κριτική στον κ.Τσίπρα διότι το πού κάνει διακοπές ένας Πρωθυπουργός είναι πολιτικό ζήτημα. «Πόσο μάλλον όταν έχει χτίσει όλη του τη ρητορική πάνω στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, και αυτό βουλιάζει στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου» τόνισε.

Όσον αφορά στη δευτερολογία του, απάντησε «στη χυδαία επίθεση του πρωθυπουργού που του έκανε με ένα αγοραίο ύφος επαναλαμβάνοντας όλα τα πρωτοσέλιδα του Documento» όπως είπε.

«Ποιος εδώ και τρία χρόνια έχει στοχοποιήσει με χυδαίο τρόπο τη σύζυγό μου;» αναρωτήθηκε. «Το έχει κάνει συνειδητά ο κ. Τσίπρας και τα υπόγεια του Μαξίμου. Επαναλαμβάνω: καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.»

«Δεν ζητώ συγγνώμη»

Όσον αφορά στις αιχμές που άφησε για τον πατέρα του πρωθυπουργού είπε ότι έκανε μία παρατήρηση για το τι έκανε η οικογένεια του πρωθυπουργού τα χρόνια της δικτατορίας. «Δεν είπα τίποτα ανακριβές άρα δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη» πρόσθεσε αρνούμενος να δεχθεί τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι ποτέ δεν συνέβη αυτό.

«Θα έκανα ακριβώς το ίδιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλω όμως να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από αυτή την αντιπαράθεση, δεν ευθύνεται ο κύριος Τσίπρας, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη καμία» συνέχισε. «Όπως δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, όμως, και για εμένα. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους αυτήν την υποκρισία με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά. Ας αφήσουμε έξω από αυτή τη συζήτηση τις οικογένειές μας.»

Εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια κίνηση ματ σε ότι αφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού που ζήτησε όχι μόνο ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, αλλά και από τους Έλληνες πολίτες στην κάλπη της 26ης Μαΐου. Σήκωσε το γάντι. «Θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφος επιδοκιμασίας της ΝΔ» τόνισε. Γι’ αυτό και κάλεσε τον κ.Τσίπρα «εφόσον ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στο Ζάππειο, να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί εντός 4 εβδομάδων σε εθνικές εκλογές».

Δηλαδή να γίνουν εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου.