current views are: 1

13 Μαΐου 2019
Δημοσίευση18:51

Άγρια κόντρα Βρούτση – Αχτσιόγλου για την πατρότητα της επταήμερης εργασίας

Ο ρόλος των κλαδικών συμβάσεων

Δημοσίευση 18:51’
αρθρο-newpost

Ο ρόλος των κλαδικών συμβάσεων

Στα χαρακώματα βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την συζήτηση για την επταήμερη εργασία.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση των θετικών κυβερνητικών μέτρων στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης κατήγγειλε πως η υπουργός με υπογραφή της στις 27.3.2018, θεσμοθέτησε ουσιαστικά την επταήμερη εργασία, μετατρέποντας σε υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλέστηκε ο κ Βρούτσης στην παράγραφο 4 της σύμβασης αναφέρεται: «Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργαζομένων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας – το οποίο εξακολουθεί να ισχύει – αφού όποτε αυτή πραγματοποιείται, αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας του ξενοδοχείου και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου».

«Ο υπουργός δεν κάνει έλεγχο νομιμότητας»

Απαντώντας η κ. Αχτιόγλου δήλωσε πως ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας δεν κάνει έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων, ούτε εγκρίνονται από αυτόν. «Επομένως για να τελειώνουμε και με αυτή τη νέα αποκάλυψη που νομίζει έκανε ότι εγώ ενέκρινα οι εργαζόμενοι της να δουλεύουν 7 ημέρες εβδομάδας – καταθέτω πράξη επιβολής προστίμου και για επιχείρηση με κλαδική σύμβαση που ήθελε να επιβάλλει κάτι τέτοιο γιατί το υπουργείο αυτό το ρόλο έχει να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι εργατικοί νόμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Αναλύοντας το σκεπτικό της, λίγη ώρα αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κ. Αχτσιόγλου είπε πως δεν μπορεί το υπουργείο να παρέμβει στο περιεχόμενο μας σύμβασης, αλλά να ελέγξει το κατά πόσο παραβιάζεται το θεσμικό πλαίσιο στην τήρηση του ωραρίου. Όπως είπε, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι ελέγχους μέσω του ΣΕΠΕ και να επιβάλει πρόστιμα.


σχετικα αρθρα