ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Financial Times: Οι Ελληνίδες που πρέπει να προσέξουμε στη μεταμνημονιακή εποχή

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 20 Μαΐου 2019, 08:55
Financial Times: Οι Ελληνίδες που πρέπει να προσέξουμε στη μεταμνημονιακή εποχή
Facebook Twitter Whatsapp

Η Κέριν Χόουπ περιγράφει τα προφίλ γυναικών, από την επιχειρηματικότητα στην πολιτική και από τις ΜΚΟ στον αθλητισμό, που βοηθούν την μετά την κρίση Ελλάδα να αποκαταστήσει τη διεθνή της θέση. 

Για κάποιες από τις πιο ταλαντούχες γυναίκες της Ελλάδας, η οικονομική κρίση ήταν ένα σήμα για να μεταναστεύσουν σε δουλειές στο εξωτερικό. Άλλες όμως είδαν μεγαλύτερες ευκαιρίες στη χώρα τους.

Η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Ελλάδα, Kerin Hope παρουσίασε τις έξι γυναίκες που θα διαδραματίσουν ρόλο στην προσπάθεια να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο: 

Έφη Αχτσιόγλου – Υπουργός Εργασίας

Κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού του Νοεμβρίου του 2016, η Έφη Αχτσιόγλου, βασική σύμβουλος στο υπουργείο Εργασίας μέχρι τότε, κατέλαβε το υπουργικό πόστο. Η 34χρονη εργατολόγος, εργάστηκε στενά με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές ώστε να ανασυστήσει το απαρχαιωμένο σύστημα πρόνοιας της Ελλάδας ,έπειτα από χρόνια περικοπών σε συντάξεις και  κοινωνικά επιδόματα. 

Ύστερα από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το νεότερο μέλος της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, προχωρά σε σταδιακή αναστροφή των περικοπών. Η Ελλάδα εξέπληξε τους δανειστές τον Ιανουάριο καθώς αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, αναφέρουν οι FT και κάνουν μια  αναδρομή στα μέτρα που εφάρμοσε η κ. Αχτσιόγλου για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Νίκη Κεραμέως – Βουλευτής της ΝΔ

Ως σκιώδης υπουργός Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως διερευνεί τρόπους για να περιορίσει τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση που το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο. 

Η δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα. Όταν ένα Ίδρυμα πρότεινε τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα προγράμματος ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, απαντώντας σε ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών, η πρόταση απορρίφθηκε. 

Μια 45ετής Συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, προσθέτει η Κεραμέως. Προ μίας δεκαετίας, η τότε συντηρητική κυβέρνηση αποπειράθηκε να άρει την απαγόρευση, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

«Χάνουμε μία τεράστια ευκαιρία η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει η Κεραμέως. «Κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα είχαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα, να δουλέψουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά  πανεπιστήμια». 

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακολουθήσει μια ιδεολογική προσέγγιση στην ανώτατη εκπαίδευση, καταργώντας το ανώτατο όριο ετών που μπορούσε ένας φοιτητής να παραμείνει σε ένα ίδρυμα χωρίς να παίρνει πτυχίο, παγώνοντας ένα σχήμα αξιολόγησης των διδασκόντων, και ανακοινώνοντας δεκάδες συγχωνεύσεις σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης με περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας. 

Η Κεραμέως, 38 χρονών, εισήχθη στην οικογενειακή δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική και αφού εργάστηκε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά από 4 χρόνια ως Βουλευτής, θεωρεί ότι είναι στο κατώφλι μίας καριέρας στην πολιτική.

Κατερίνα Πραματάρη -  Επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας

Τα ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα είναι γεμάτα με πιθανούς επιχειρηματίες που αναμένουν να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με την Κατερίνα Πραματάρη, διαχειρίστρια κεφαλαίων και καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κ. Πραματάρη είναι συνεταίρος σε ένα fund που διαχειρίζεται περί τα 30 εκατ. ευρώ,  και στηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ήδη το fund έχει χρηματοδοτήσει περί τις 30 επενδύσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Κατερίνα Στεφανίδη – Ολυμπιονίκης στον στίβο [άλμα επί κοντώ]

Η Κατερίνα Στεφανίδη, ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα στην ηλικία των 10 ετών. Κόρη μιας αθλήτριας του άλματος εις τριπλούν και ενός σπρίντερ, έσπασε τέσσερις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων.

Έφυγε στις ΗΠΑ όταν έλαβε υποτροφία  από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ανέκτησε το κίνητρό της και το 2012 κέρδισε τον πρώτο της παναμερικανικό τίτλο. Τέσσερα χρόνια μετά, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Στόχος της πλέον, είναι να πραγματοποιήσει ένα άλμα άνω των 5 μέτρων, κάτι που θα την εντάξει σε ένα κλειστό κλαμπ αθλητριών που έχουν ξεπεράσει στην καριέρα τους αυτό το όριο.

Ναντίνα Χριστοπούλου – Συνιδρύτρια του δικτύου «Μέλισσα»

Περίπου 150 γυναίκες μετανάστριες και παιδιά λαμβάνουν μέρος στις δραστηριότητες – από μαθήματα ελληνικών και αγγλικών έως μαγειρικής- του δικτύου «Μέλισσα», ένα κέντρο συνδρομής σε μια γειτονιά του κέντρου των Αθηνών.

Η Ναντίνα Χριστοπούλου, ανθρωπολόγος με διδακτορικό στο Κέιμπριτζ, ήταν εκ των ιδρυτών της «Μέλισσας» πριν από τέσσερα χρόνια. Στην προσπάθεια συμμετείχαν γυναίκες πρόσφυγες, ενώ αυτή χρηματοδοτήθηκε από Έλληνες και διεθνείς δωρητές. Η «Μέλισσα», προσφέρει και ένα πρόγραμμα βρεφικής φροντίδας, ψυχολογική υποστήριξη και συνδρομή σε όσους αιτούνται άσυλο.

Άννα Δαμάσκου – Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας

Η Άννα Δαμάσκου, έχει ερευνήσει μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα μας, με βασικό την υπόθεση υποκλοπών στη Vodafone, αλλά και την κακοδιαχείριση στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Οι έρευνες της Δαμάσκου, τονίζουν οι FT ήταν εν μέρει ο λόγος που η κυβέρνηση το 2013 είχε υιοθετήσει τον πρώτο νόμο για την προστασία πληροφοριοδοτών, Τέσσερα χρόνια μετά ανέλαβε τη θέση της προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας και συνέχισε από εκεί τον αγώνα της κατά της διαφθοράς.

Η ίδια θεωρεί πως τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσης σημειώθηκε πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας, ιδίως στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Αλλά όπως προειδοποιεί η 41χρονη, εάν δεν «εκμοντερνιστούν οι ελληνικοί θεσμοί, η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ πλήρως από την κρίση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr