ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το... 50άρι στους συνταξιούχους, η Συμφωνία των Πρεσπών και η αυλαία της προεκλογικής μάχης

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 24 Μαΐου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2019, 14:11
Το... 50άρι στους συνταξιούχους, η Συμφωνία των Πρεσπών και η αυλαία της προεκλογικής μάχης
Facebook Twitter Whatsapp

Το θέμα είναι ότι δεν βγαίνει η αριθμητική της προεκλογικής παροχολογίας Τσίπρα. Οι δεσμεύσεις που κινούνται στην πασοκική τακτική του «Ευκλείδη δώστα όλα» και του «λεφτά υπάρχουν» ξεπερνούν τα 6 δισ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τα προεκλογικά «δώστα όλα» της κυβέρνησης Τσίπρα να συνεχίζονται μέχρι το παρά πέντε της κάλπης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει την τελευταία του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, πόλη - σύμβολο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εστιάζει στο χαρτί των παροχών στις οποίες θα αναφερθεί και το βράδυ στο Σύνταγμα. Την Πέμπτη στη συνέντευξη που έδωσε στη Μάρα Ζαχαρέα και το Star δήλωσε ότι  «υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη και η αύξηση αυτή θα είναι της τάξης του 10%.»

6,5 δισ.!

Το θέμα είναι ότι δεν βγαίνει η αριθμητική της προεκλογικής παροχολογίας Τσίπρα κάτω από το άγχος της μείωσης της μεγάλης διαφοράς που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεσμεύσεις που κινούνται στην πασοκική τακτική του «Ευκλείδη δώστα όλα» και του «λεφτά υπάρχουν» ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια.

Έχουμε και λέμε:

  • Περίπου ένα δισ. είναι το δημοσιονομικό κόστος από την «13η σύνταξη» που μοιράστηκε εκτάκτως μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και η οποία μετά τη δυσαρέσκεια που υπήρξε γιατί τα ποσά ήταν μικρότερα, ξαναβαφτίστηκε από τον πρωθυπουργό «δώρο του Πάσχα» ή «επίδομα άδειας».
  • Αλλο ένα δισ. είναι το «δώρο των Χριστουγέννων», δηλαδή η άλλη μισή σύνταξη που ο κ.Τσίπρας έταξε ότι θα δώσει στο τέλος του χρόνου.
  • Γύρω στα 900 εκατ. είναι η επαναφορά του ΕΚΑΣ που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ και άφησε ανοιχτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να αποκατασταθεί, αναγνωρίζοντας την αδικία που έγινε.
  • Στο 1,5 δισ. φτάνει το πενηντάρικο της αύξησης που υποσχέθηκε ο κ.Τσίπρας χθες.
  • Γύρω στο 1,8 δισ. είναι η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.600€ από την 1/1/2020 που ψήφισε δύο φορές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή 250.000 νέες συντάξεις έχουν παγώσει γιατί λεφτά δεν υπάρχουν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν πάνω από 2 δισ., το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δίνει δουλειές έχει κουτσουρευτεί κλπ.

Σε μια ακόμη κίνηση που προδίδει την αγωνία της κυβέρνησης Τσίπρα για το αποτέλεσμα, μοιράζει σήμερα εκτάκτως την επιδότηση του ενοικίου, το επίδομα αλληλεγγύης, προκαταβάλλει τη σύνταξη του Ιουνίου κλπ.

Σε καμία προεκλογική περίοδο τόσο απροκάλυπτα δεν δίνονταν αυτές οι παροχές.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια στιγμή, από τα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία είχε σημαία του, φοβούμενος προφανώς ο κ.Τσίπρας το πολιτικό κόστος. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την προεκλογική του εκστρατεία με ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Έχει χαρακτηρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών εθνικά επιζήμια γιατί αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και δεσμεύεται ότι η ΝΔ θα βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ εάν τα Σκόπια παραβιάζουν την Συμφωνία. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι μια δική του κυβέρνηση θα αναδείξει το brand name της ελληνικής Μακεδονίας προστατεύοντας και τα μακεδονικά προϊόντα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το Σάββατο είναι ημέρα ξεκούρασης και ανακωχής για τα κόμματα και τους υποψήφιους και αποφάσεων για τους ψηφοφόρους που δεν έχουν καταλήξει ακόμη ποιο κόμμα και ποιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα επιλέξουν την Κυριακή,
που είναι η ώρα της κάλπης και της αλήθειας.

Τα ειδικά εκλογικά ακροατήρια που ευνοούν το ένα ή το άλλο κόμμα έχουν τη σημασία τους.

Το Newpost σας παρουσιάζει πίνακες των exit polls του 2015 για να κάνετε τις συγκρίσεις και εκτιμήσεις σας: