ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνταγματολόγων

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2019, 23:26
Επιμένει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνταγματολόγων
Facebook Twitter Whatsapp

Το εν λόγω ζήτημα ήταν μάλιστα πρώτο στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επιμένει ακάθεκτη στην πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, πριν πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου.

Το εν λόγω ζήτημα ήταν μάλιστα πρώτο στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης ήταν οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξαν διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στην δικαστική εξουσία, γιατί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, ωστόσο στέλεχος επεσήμανε το γεγονός πως μπορεί να μην υπάρχει νομικό κώλυμα όμως πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως η πολιτική διαχείριση του ζητήματος, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αντιδρούν αντιπολίτευση και έγκριτοι νομικοί

Οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν κινητοποιήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ κατά των επιχειρούμενων αλλαγών έχουν τοποθετηθεί και έγκριτοι νομικοί και συνταγματολόγοι.

Πέρα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο υποψήφιος βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εκτίμησε πως πίσω από τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών υποκρύπτεται μια «σκοπιμότητα στο θέμα του διορισμού ηγεσίας στη Δικαιοσύνη».

Αλλά και ο βουλευτής και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Ωστόσο, όπως είπε, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Επισήμανε παράλληλα πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Όπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη περίπτωση την παραπάνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Επί της ουσίας, πρόσθεσε, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

Κατά του ενδεχομένου αυτού προειδοποίησε με δήλωσή του στην Καθημερινή και ο έγκριτος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. «Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Εχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Νομικής και πρώην υπουργός, Μιχάλης Σταθόπουλος, είχε σημειώσει μιλώντας και αυτός στην Καθημερινή ότι «τυπικά δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα», δηλώνει, «αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική». Ο ίδιος θεωρεί ότι με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες πρόωρες εκλογές, η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Ο έμπειρος νομικός σημειώνει επίσης ότι η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Ιουνίου: «Θα αντικατασταθούν από τους δεύτερους στην ιεραρχία, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν, έως ότου διοριστούν οι διάδοχοί τους».

Τέλος με άρθρο του στην Καθημερινή και ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων συνταγματολόγων Νίκος Αλιβιζάτος εκτίμησε πως είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος είναι η ενδεχόμενη επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr