ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις αποζημιώσεις - Καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2019, 17:02
Ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις αποζημιώσεις - Καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Πόσα διεκδικεί η Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη ρηματική διακοίνωση με τις ελληνικές διεκδικήσεις των πολεμικών αποζημιώσεων επέδωσε σήμερα η πρεσβευτής της χώρα μας στο Βερολίνο, έπειτα από σχετικές οδηγίες της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει τη σχετική ενέργεια κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 17 Απριλίου.

Με τη ρηματική διακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση καλεί το Βερολίνο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται ουσιαστικά για την εκτέλεση της απόφασης της Βουλής που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το Πόρισμα – Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, εκτός από ανακοίνωση περί της ρηματικής διακοίνωσης, είχε αφήσει ανοιχτό τόσο ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσο και το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την γερμανική περιουσία στην Ελλάδα.

Η ακτινογραφία των ελληνικών αξιώσεων

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.

Η πρωτοτυπία του πορίσματος που είχε εγκριθεί στις 17 Απριλίου από τη Βουλή έγκειται στο γεγονός ότι η Ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επιχείρησε μια εναλλακτική προσέγγιση του προσδιορισμού των απαιτήσεων για επανορθώσεις, εκτός από τα όσα έχουν προσδιοριστεί βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων. Σύμφωνα με την εναλλακτική προσέγγιση, η οποία βασίστηκε στη συλλογή αρχειακού υλικού, όπως επίσημα έγγραφα, λογιστικές εγγραφές και τραπεζικούς λογαριασμούς της εποχής, προκύπτει ότι η συνολική απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας ανέρχεται σε 269,547 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 171,442 δισ. αφορούν σε καθαρές απαιτήσεις της χώρας μας έναντι της Γερμανίας, ενώ επίσης:

  • Απαιτούνται 10,344 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο
  • Απαιτούνται 33,873 δισ. ευρώ από αποθετικές ζημιές την περίοδο 1940 – 1944
  • Απαιτούνται 53,886 δισ. ευρώ από τη μείωση του παραγόμενου προϊόντος της Ελλάδας λόγω των επιπτώσεων της κατοχής.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω προσδιορισμός δεν περιλαμβάνει απαιτήσεις για αποζημιώσεις από θανάτους ή σωματικές βλάβες που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών