ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βροχή τροπολογιών μέσω… Αζερμπαϊτζάν – «Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή

Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιουνίου 2019, 22:26
Βροχή τροπολογιών μέσω… Αζερμπαϊτζάν  – «Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή
Facebook Twitter Whatsapp

Φρένο στο μπαράζ τροπολογιών επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση – Θύελλα αντιδράσεων και για τον ορισμό του βιασμού στο νέο Ποινικό Κώδικα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί το καλοκαίρι να έκανε ποδαρικό εδώ και πέντε ημέρες, μπορεί η θερμοκρασία να ανεβαίνει και ο ήλιος να λάμπει, ωστόσο στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες βρέχει. Όχι, δεν παρατηρείται κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή του Συντάγματος, απλώς «βρέχει» βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την κύρωση… διεθνούς σύμβασης με το Αζερμπαϊτζάν.

Και αυτό την ώρα που ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποχωρήσει, οι έριδες δίνουν και παίρνουν στη Βουλή: Μόνο που αυτή τη φορά οι αντιπαραθέσεις εστιάζονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εντοπίζονται σε δύο επίπεδα. Από τη μία παρατηρείται σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και υπουργών, με τους βουλευτές να βάζουν στο στόχαστρό τους το επιχειρούμενο «φρένο» της κυβέρνησης στην αθρόα κατάθεση τροπολογιών στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Από την άλλη, οι βουλεύτριες του κυβερνώντος κόμματος αντιδρούν με πολύ έντονο τρόπο στη διάταξη για τον ορισμό του βιασμού, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές.

Βροχή τροπολογιών μέσω… Αζερμπαϊτζάν

Όσοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση για την επιλογή της να παρατείνει για ακόμη μία εβδομάδα τη λειτουργία της Βουλής, καταγγέλλοντας «απόπειρες προεκλογικών διευθετήσεων», μάλλον αισθάνονται δικαιωμένοι για την κριτική που άσκησαν. Και αυτό γιατί, μόλις σε δύο ημέρες [Τρίτη – Τετάρτη] έχουν κατατεθεί συνολικά 15 (!) βουλευτικές τροπολογίες. Μπροστά στη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει φρένο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο να διαμηνύει στο Σώμα πως απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι να μην κάνει αποδεκτές βουλευτικές τροπολογίες.

«Δεν δεχόμαστε βουλευτικές τροπολογίες γιατί είναι μια διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης και της βουλής για να συνηγορήσουμε στη μέγιστη εξασφάλιση οφέλους και κρίσης των πολιτικών στις εκλογές. Πρέπει να προστατευτούμε από την κακοπροαίρετη κριτική», είπε με απόλυτη ειλικρίνεια ο υπουργός και πρόσθεσε: «διατηρώ την αρχική τοποθέτηση της κυβέρνηση για να την προφυλάξουμε και να μην ανοίξει οποιαδήποτε παράθυρο».

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν το λόγο και ζήτησαν εξηγήσεις. Ο Μάκης Μπαλαούρας για παράδειγμα, σημείωσε πως η σχετική απόφαση της κυβέρνησης δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στα μέλη της ΚΟ». «Γιατί να τρομοκρατηθούμε;», αναρωτήθηκε και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει επιλογή καθώς ορισμένες από τις ρυθμίσεις, λύνουν κοινωνικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές εξηγούσαν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ότι για μεγάλο διάστημα είχε σωρευτεί σημαντικός όγκος παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν στις τοπικές κοινωνίες με προβλήματα που απασχολούσαν τους πολίτες, αλλά οι ίδιοι δεν είχαν προλάβει να φέρουν προς ψήφιση στο Σώμα.

«Όσο λειτουργεί το Κοινοβούλιο οι βουλευτές έχουν δικαίωμα, αν όχι υποχρέωση, να καταθέτουν τροπολογίες. Δεν μπορούμε συλλήβδην να λέμε δεν θα γίνουν δεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες παρά μόνον των Υπουργών», δήλωσε από την πλευρά της η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου από το βήμα της Βουλής.

Αντιδράσεις και για τον Ποινικό Κώδικα

Ωστόσο, οι εσωκομματικές έριδες επεκτείνονται και στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες, μια πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ειδικότερα, το εδάφιο που αναφέρονται στον ορισμό και την τιμωρία του βιασμού συγκέντρωσε τις αντιδράσεις από τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά το ζήτημα έθιξε στην επιτροπή η Μαρία Θελερίτη η οποία τόνισε πως ο ορισμός του βιασμού δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις της χώρας μας.«Έτσι όπως αναφέρεται στον Κώδικα, προϋποθέτει την ύπαρξη σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Ο ορισμός αυτός, αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι έτσι όπως ζητούν οι διεθνείς Οργανισμοί, είναι αρκετά προβληματικός, καθώς παρά τα στερεότυπα, ένας βιασμός δεν προϋποθέτει πάντα, όπως γνωρίζουμε, τη σωματική βία»,δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η νομολογία, τα τελευταία χρόνια δέχεται ότι υπάρχει βιασμός και όταν το θύμα, εξαιτίας του φόβου των συνεπειών ή της μεγάλης σωματικής διαφοράς με το δράστη ή όταν έχουμε περισσότερο από ένα δράστες, το θύμα μπορεί να μην αντισταθεί και αυτό δεν χρησιμοποιείται εναντίον του θύματος».

Μάλιστα η κ. Θελερίτη κάλεσε τον υπουργό να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις και βελτιώσει όσο μπορεί τον επίμαχο ορισμό στον Κώδικα.  Ακόμα, στηλίτευσε τη μετατροπή συγκεκριμένων σχετικών εγκλημάτων από κακούργημα σε πλημμέλημα και φυλάκιση τριών ετών, εξέλιξη που όπως είπε αναπαράγει αναχρονιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα.

«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κατανοητή αυτή η επιτακτική ανάγκη της τροποποίησης της αλλαγής στη βάση της απουσίας της συναίνεσης ώστε το ειδεχθές αυτό έγκλημα επιβολής και εξουσίας να γίνει επιτέλους ορατό και να τιμωρείται όπως ορίζει. Είναι μια σημαντική έκκληση, θα λέγαμε, ενάντια στο ατιμώρητο του βιασμού και θα αποτελεί ένα βήμα ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και στην κατηγορία του θύματος», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Αννέτα Καββαδία, επέμεινε στη κλιμάκωση όπως είπε, του βιασμού μεταξύ κακουργήματος και πλημμελήματος , σημειώνοντας η διάταξη προκαλεί σύγχυση. «Ο βιασμός είναι βιασμός είτε έχει ασκηθεί σωματική βία, είτε όχι, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία να λάβετε υπόψη σας αυτή τη διάσταση», είπε απευθυνόμενη στον υπουργό.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών, ο κ. Καλογήρου κάλεσε το Σώμα να εξετάσει τις διατάξεις για τον βιασμό κάτω από ένα συνολικό πρίσμα και υπό το πρίσμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Όπως είπε, ο βιασμός υπό την στενή έννοια παραμένει κακούργημα και γίνεται βαρύ πλημμέλημα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (παρ5 του 366) που αφορά σε ηπιότερες μορφές έμμεσου εξαναγκασμού.

«Εδώ, θα εμπίπτουν οι περιπτώσεις που ο δράστης δεν καταργεί δια της βίας ή σοβαρής απειλής την βούληση του θύματος, αλλά περιορίζει την ελευθερία επιλογής του. «Θα υποκύψεις σε αυτή την κατάσταση, αλλιώς θα δημοσιοποιήσω τη φωτογραφία σου». Αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει το 336, παράγραφος 5», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε ακόμα πως με τις αλλαγές στους Κώδικες οι ποινές στα πλημμελήματα δεν θα μπορούν να εξαγοραστούν και ως εκ τούτου οι θύτες θα εκτίουν κάθειρξη εφόσον κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι  τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση το Ποτάμι) είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην συνέχιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.