ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τροχιά «εκλογικής σύγκρουσης» με τις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: «Άνοιξε η όρεξη στο παλιό κατεστημένο και σε ακραίους κύκλους»

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2019, 16:46
Σε τροχιά «εκλογικής σύγκρουσης» με τις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: «Άνοιξε η όρεξη στο παλιό κατεστημένο και σε ακραίους κύκλους»
Facebook Twitter Whatsapp

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, μίλησε ο Πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας μετά την έκθεση της Κομισιόν, αναφέροντας πως «σε κάποιους άνοιξε η όρεξη», θυμίζοντας κάτι από... 2015.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά τις ευρωεκλογές, 31 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, και μόλις μία μέρα μετά την τρίτη  έκθεση της Κομισιόν που προειδοποιούσε για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και κοστολογούσε τις παροχές της κυβέρνησης για το 2019 στο 1% του ΑΕΠ, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για αμφισβήτηση των μέτρων ελάφρυνσης, απευθυνόμενος προς τις Βρυξέλλες, ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει βέλη και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «ζητούν απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, που είχαν να το κάνουν από το 2014 όταν ήταν υπουργός ο κύριος Μητσοτάκης».

Σε συνδυασμό με τη ρηματική διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις (που πάντως είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες), είναι σαφές ότι το αφήγημα της κυβέρνησης εν όψει πρόωρων εθνικών εκλογών, θα θυμίζει κάτι από τα παλιά. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, υπήρχε η εικόνα μιας καλής σχέσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το δίλημμα της κάλπης που έθεσε σήμερα, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός ήταν σαφές και προκύπτει ότι η νέα προεκλογική καμπάνια θα στηριχτεί στα σημερινά του λεγόμενα που έχουν να κάνουν με τη ρητορική «με εμάς ή με σκληρή λιτότητα και απολύσεις». Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη φράση του: «Υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στις σκληρές πολιτικές. Ο μόνος τρόπος να κλείσει ο δρόμος αυτός είναι η επιλογής του ελληνικού λαού».


Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού: 

 «Είχα πει ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είχε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης. Σήμερα, όσα είχα πει επιβεβαιώνονται. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους κύκλους στις Βρυξέλλες για να αμφισβητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης και το σχέδιο μας.

Σήμερα έφτασαν στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο. Είχαν να το κάνουν από το 2014 που υπουργός ήταν ο κ.Μητσοτάκης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια . Η όρεξη αυτή άνοιξε γιατί ο κ.Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για μια πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, ενώ εμείς έχουμε πετύχει τη μια πρόσληψη για μια απόλυση».

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, «ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια: η όρεξη άνοιξε, από τότε που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε θέμα αναλογίας 1:5 (προσλήψεις προς αποχωρήσεις στο Δημόσιο), ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, είχε πετύχει το 1:1».

«Μπροστά στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου το κρίσιμο είναι να γνωρίζουμε και να συγκρίνουμε προγράμματα. Δεν έχει κλείσει ο δρόμος της επιστροφής, δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος να γυρίσουμε στη λιτότητα. Η χώρα βγήκε στο ξέφωτο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε στις σκληρές εποχές της λιτότητας». 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr