ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ακραίοι» της ΕΕ, η Τασία και τα διακυβεύματα της 7ης Ιουλίου

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2019, 15:51
Οι «ακραίοι» της ΕΕ, η Τασία και τα διακυβεύματα της 7ης Ιουλίου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο μπαμπούλας των απολύσεων από τον Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Δεν έπιασε όμως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με έκτακτες δηλώσεις του την Πέμπτη έξω από το Μαξίμου, έθεσε το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το οποίο κατέγραψε συντριπτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 9,4 μονάδων από τη ΝΔ, «άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους κύκλους στις Βρυξέλλες για να αμφισβητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης και το σχέδιο μας» όπως τόνισε. «Εφτασαν στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο» συνέχισε. «Είχαν να το κάνουν από το 2014 που υπουργός ήταν ο κ. Μητσοτάκης». Τα διλήμματα που έθεσε στην ουσία ήταν «παροχές ή λιτότητα», «Τσίπρας με προσλήψεις ή Μητσοτάκης με απολύσεις».

Το προεκλογικό άρωμα του 2015 που αναδύεται, κινδυνεύει να αποδειχθεί ένα ακόμη στρατηγικό λάθος του. Το σενάριο που εξυφαίνεται στο Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι περίπου σε συνεννόηση με τους «ακραίους» της ΕΕ να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφήνει καμμένη γη και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να μην εφαρμοστεί το πακέτο παροχών της κυβέρνησης, παρουσιάζει πολλά κενά.

Ποιοι είναι οι ακραίοι; Ο αρμόδιος Επίτροπος Νομισματικής Πολιτικής και σοσιαλιστής Πιέρ Μοσκοβισί; Ο πρωθυπουργός είχε προνομιακές σχέσεις μαζί του, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε έντονες κατ' ιδίαν συζητήσεις και η Πειραιώς στις ανακοινώσεις της άφηνε σαφείς αιχμές για την αντιμετώπιση της πολιτικής ανοχής που επιδείκνυε ο Επίτροπος στην κυβέρνηση Τσίπρα ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ενώ ήταν στα συμφωνηθέντα και θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη κατά τον κ. Μητσοτάκη, πήγαιναν με ρυθμούς χελώνας.

Και η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, η οποία χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση συντάχθηκε υπό την εποπτεία του κ.Μοσκοβισί για τον απλό λόγο ότι οι θεσμοί που ξαναβαφτίστηκαν τρόικα για τις προεκλογικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν τη γλώσσα των αριθμών. Με την ίδια θα απευθυνθούν και στην επόμενη κυβέρνηση η οποία επίσης θα πρέπει να αποδείξει ότι οι δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων που έχει αναλάβει δεν θα σκοντάψουν, διότι όντως έχει κοστολογηθεί.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 1η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας είχε επισημάνει πρόβλημα, όχι με το μόνιμο προσωπικό, αλλά με τους συμβασιούχους. Διαπιστώθηκε ότι ενώ με βάση τα συμφωνηθέντα ο αριθμός των συμβασιούχων θα έπρεπε να παραμείνει εντός του πλαισίου των 59.731 το 2017 αλλά ανήλθαν στους 62.439 κατά μέσο όρο στη διάρκεια των μηνών του 2018.

Ο μπαμπούλας των απολύσεων από τον Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Δεν έπιασε όμως. Αντίθετα καταρρίφθηκε ο μύθος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην συντρηπτική πλειονότητα τους στηρίζουν Τσίπρα. Τα exit polls έδειξαν ότι το 32% ψήφισε το κόμμα της ΝΔ και το 29,3% στήριξε το κυβερνών κόμμα. Η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%.

Η συγνώμη της Τασίας

Δεν αποκλείεται να υπάρχει δάχτυλος Μαξίμου πίσω από την απόφαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να ζητήσει συγνώμη από τους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ για την μετάταξη της κόρης της από τα ΕΛΤΑ στη Βουλή και να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το πάρτυ των ρουσφετολογικών μετατάξεων θόλωσε όχι μόνο το ηθικό πλεονέκτημα το οποίο έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποδυνάμωσε και το προεκλογικό επιχείρημα των προσλήψεων που υπόσχεται καθώς γεννά ερωτήματα ως προς το αν και αυτές θα κινηθούν στη λογική των δικών μας παιδιών, παρά το γεγονός ότι εκείνες που αφορούν μόνιμο προσωπικό γίνονται αναγκαστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Κουβαρά στο πλαίσιο συνεδρίου του ΣΕΤΕ, προέταξε την ανάπτυξη. Άφησε αιχμές και για τους θεσμούς για την «τεράστια ολιγωρία στις μεταρρυθμίσεις». «Με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται αυτή η επισήμανση» δήλωσε αναφερόμενος στην 3η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν. «Εμείς έχουμε ατζέντα αύξησης των ρυθμών ανάπτυξη» τόνισε. «Από αυτήν την ατζέντα δεν θα κάνουμε πίσω. Για να πετύχουμε στόχους, υλοποιώντας το πρόγραμμά μας». Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υποχωρήσει από τα όσα υποσχέθηκε.

Ο λογαριασμός του αφορολόγητου

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δυο πράγματα δεν θα μπορούσε να δοκιμάσει την αξιοπιστία του. Στη μείωση του αφορολόγητου και του ΕΝΦΙΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει την κατάργηση του ως αντίμετρου σήμερα, πλήττοντας τη μεσαία τάξη που την περίμενε.

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, το δημοσιονομικό κόστος από τη κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.600€ είναι 1,9 δις €. Για να βρεθούν αυτά τα λεφτά δεν μειώνεται ο φόρος εισοδήματος στο 20% από το 22% (εξοικονόμηση 877 εκατ.€), δεν μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ (209 εκατ.€) και δεν καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000€ (368 εκατ.€).

«Ο λαός δε θα πληρώσει τα σπασμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μέτρα που ψηφίζονται με υστεροβουλία, όπως η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, να επανέλθουν από την πίσω πόρτα» ξεκαθάρισε απαντώντας στην αιχμή του πρωθυπουργού ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να μην εφαρμόσει θετικά μέτρα.