ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέες περιπέτειες ή αυτοδύναμη Ελλάδα -Απαντάω στο λάθος των Πρεσπών με τους «δρόμους του Μ. Αλεξάνδρου»

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2019, 11:26
Μητσοτάκης: Νέες περιπέτειες ή αυτοδύναμη Ελλάδα -Απαντάω στο λάθος των Πρεσπών με τους «δρόμους του Μ. Αλεξάνδρου»
Facebook Twitter Whatsapp

Τα 4 «κλειδιά» για να έρθουν επενδύσεις

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη:

 • Στις 7 Ιουλίου νέες περιπέτειες ή αυτοδύναμη Ελλάδα
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί δεν θα τα κάνει -Η ΝΔ θα εφαρμόσει όσα λέμε
 • Τα 4 «κλειδιά» για να έρθουν επενδύσεις

 

Την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ζήτησε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να έρθουν οι επενδύσεις, ενώ αποκάλυψε και το σχέδιο με τίτλο «οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που θα είναι η απάντηση της επόμενης κυβέρνησης στο «λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Νέες περιπέτειες ή αυτοδύναμη Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως το κόμμα του ζητεί την αυτοδυναμία στις εκλογές ώστε να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. «Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη. Και αυτό, τελικά αποτελεί και το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου: Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στο κυβερνών κόμμα, σημειώνοντας πως «όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει. Ενώ, η ΝΔ μιλά συγκρατημένα γιατί σύντομα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα προτείνει».

«Η ΝΔ βαδίζει με αισιοδοξία προς τις εθνικές κάλπες. Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος. Είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Ο αγώνας μέχρι την κάλπη θα είναι σκληρός -γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στις 7 Ιουλίου ζητώ από τους πολίτες να βάλουν την οριστική υπογραφή τους για την αναγέννηση της χώρας. Χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για μια σταθερή κυβέρνηση», είπε.

Τα τέσσερα σημεία – κλειδιά για τις επενδύσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε πως βασικό σημείο του σχεδίου της ΝΔ είναι η ανάπτυξη που θα έρθει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, και ανέπτυξε τα τέσσερα σημεία – κλειδιά:

 • «Πρώτον, με μείωση των φόρων, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα. Και οι τομείς που προσφέρονται εδώ είναι πολλοί: από τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και την Αγροδιατροφική αλυσίδα μέχρι τις Μεταφορές. Και από την Ενέργεια, τη μεταποίηση ή τις Υπηρεσίες έως τη Διαχείριση των Απορριμμάτων».
 • «Δεύτερον, με την απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας: Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται  για τους πολίτες και για  τις επιχειρήσεις. Οι αδειοδοτήσεις θα πάψουν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, καθώς θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Ενώ σε περίπτωση προσφυγών, οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων. Τα γραφειοκρατικά  τείχη θα σαρωθούν. Επαναλαμβάνω τη λέξη για να την εμπεδώσουν όσοι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο της κοπτικής και ραπτικής των δηλώσεων μου. Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έκρηξη των επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα».
 • «Τρίτον, το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος στην έκταση του Ελληνικού, η οποία για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Ούτε, βεβαίως, και να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου».
 • «Τέταρτον, με αποκατάσταση της ρευστότητας, που θα φέρει και την εμπιστοσύνη. Ήδη βλέπετε πως οι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που αν διατηρηθεί και ενισχυθεί, θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα αποκατασταθεί, επίσης, η ρευστότητα και με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ταχύτερη αξιοποίηση τω Κοινοτικών Πόρων».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως «η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως. Και οι επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους. Είτε με  δωρεάν μεταφορά στο χώρο της εργασίας τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, είτε με συμμετοχή στα κέρδη κάθε χρονιάς. Ενώ το κράτος θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Κανόνες παντού και για όλους, λοιπόν. Καθαρές κουβέντες».

Για το Μακεδονικό

Στέφοντας το βλέμμα του στη Συμφωνία των Πρεσπών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως κεντρική ιδέα της ΝΔ είναι η «ανάδειξη του brand «Μακεδονία». Στόχος είναι να δηλώνει όχι μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Αλλά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας -διεθνώς εμπορεύσιμων- γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Και κατ’ αυτό τον τρόπο, να προωθείται έτσι συνολικά η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη. Και με προσέλκυση τουρισμού και με τις εξαγωγές».

Όπως εξήγησε, αυτό θα γίνει καταρχάς «με Καταρχάς, με τη διεθνή εκστρατεία επικοινωνίας που έχω προαναγγείλει για την ανάδειξη σε ολόκληρο τον κόσμο της πραγματικής Μακεδονίας, της αληθινής Μακεδονίας, της αυθεντικής Μακεδονίας. Με δράσεις όπως εκθέσεις μακεδονικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ηλεκτρονικές καμπάνιες, αφιερώματα στον Διεθνή Τύπο. Η προσπάθειά μας δεν είναι απλώς μια επικοινωνιακή πρωτοβουλία, αλλά ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με πολλαπλές πτυχές».

Στη συνέχεια τόνισε αναφορικά με τις αναπτυξιακές πτυχές του σχεδίου της ΝΔ για τη Μακεδονία:

 • Στον αγροδιατροφικό τομέα εφαρμόζεται ένα οριζόντιο επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, με φόρο μόλις 10% σε συνεργατικά σχήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε προϊόντα ΠΟΠ και προϊόντα που μεταποιούνται και τυποποιούνται εδώ για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στη βάση του brand «Μακεδονία». Τα μακεδονικά προϊόντα αποκτούν ειδική σήμανση και γίνονται μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που συνδέει παραγωγή-τουρισμό και πολιτισμό.
 • Στην κτηνοτροφία ιδρύεται «Κέντρο Ανάπτυξης Γενετικών Πόρων» με έδρα του την Ξάνθη. Το Κέντρο αυτό θα συνδέεται με το «Αριστοτέλειο» και θα αναπτύσσει νέες εγχώριες φυλές στην αιγο-προβατοτροφία, που θα έχουν καλύτερες αποδόσεις. Παράλληλα, θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε την παραγωγή ελληνικής φέτας. Είναι μία απάντηση στον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων ζωικού κεφαλαίου και γαλακτοκομικών προϊόντων, που ήδη πλήττουν την Βόρεια Ελλάδα.
 • Ειδικά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις θέλω από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να πω κάτι πολύ ξεκάθαρα. Η Ελλάδα έχει σύνορα και θαλάσσια και χερσαία. Και τα σύνορα αυτά θα τα φυλάμε. Όχι μόνο σε σχέση με την παράνομη οικονομική μετανάστευση. Αλλά και σε σχέση με την ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων προϊόντων που βαφτίζονται ελληνικά. Για να σταματήσει το γάλα και το κρέας να αλλάζουν εθνικότητα.

Οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης αποκάλυψε το σχέδιο του με τίτλο «οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το οποίο όπως υποστήριξε, «θα ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μας με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία».

Στόχος όπως είπε, είναι το brand «Μακεδονία» να γίνει «πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της εξωστρέφειας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας».

«Στην καρδιά του νέου μας σχεδίου από πλευράς πολιτισμικών μνημείων είναι το τρίγωνο Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη», σημείωσε και εξήγησε:

 • «Στην πρώτη γωνία, υπάρχει το εξαιρετικό νέο πολυκεντρικό μουσείο της Βεργίνας που αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τις δραστηριότητές του, σε όλη τους την έκταση, τον επόμενο χρόνο. Το γεγονός αυτό θα το αναδείξουμε σε εκδήλωση παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης. Και θα το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της εκστρατείας μας για την αληθινή, την αυθεντική Μακεδονία».
 • «Η δεύτερη γωνία του τριγώνου, βρίσκεται στην Πέλλα που καθιερώνεται ως ειδικός προορισμός με ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και του νέου αρχαιολογικού μουσείου της. Εκεί λειτουργεί και αίθουσα εικονικής και τεχνικής αναπαράστασης της αρχαίας Πέλλας. Ενώ δίπλα κατασκευάζεται συνεδριακό κέντρο και ένα μικρό χειροτεχνικό-εμπορικό πάρκο».
 • «Η τρίτη, σχετίζεται με την Αμφίπολη. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μοναδικού μνημείου που αποκαλύφθηκε και να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος ολοκληρωμένος αρχαιολογικός χώρος»

«Στην Μακεδονία, μέσα και γύρω από το τρίγωνο αυτό, βρίσκεται ένας τεράστιος διαχρονικός πολιτισμικός πλούτος που δεν αφορά μόνο τον αρχαίο μας πολιτισμό. Αφορά και τους ελληνιστικούς και τους βυζαντινούς χρόνους και τη νεότερη ιστορία μας. Πλούτος που θα αναδειχθεί ολοκληρωμένα στο πλαίσιο του έργου οι «Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», μέσω μιας διεθνούς καμπάνιας που θα φέρει δυναμικά στο παγκόσμιο προσκήνιο την Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις