ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Κλιμάκωση της έντασης - Στο προσκήνιο η ΕΕ - Συνεχίζονται οι προγραμματισμένες συζητήσεις για τα ΜΟΕ Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιουνίου 2019, 12:58
Ελληνοτουρκικά: Κλιμάκωση της έντασης - Στο προσκήνιο η ΕΕ - Συνεχίζονται οι προγραμματισμένες συζητήσεις για τα ΜΟΕ Ελλάδας - Τουρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Η στάση της ΝΔ και οι κινήσεις της κυβέρνησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα και σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Από τη μία η Τουρκία έχει εντείνει με πράξεις πια την προκλητικότητα και επιθετικότητα και από την άλλη μια εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία ίσως δίνει το έναυσμα στον Ερντογάν να κάνει πράξη τη πολιτική πρόκλησης», είπε στον ΣΚΑΪ η κ. Ζαχαράκη, ενώ έκανε λόγο για «παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».

Όσον αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ» εν όψει της Συνόδου Κορυφής: «Η ουσία είναι ότι την Πέμπτη το ΕΛΚ πριν τη Σύνοδο θα ενημερωθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει αυτό το ζήτημα και σε αυτό το επίπεδο».

Η ΝΔ συστήνει «χαμηλούς τόνους» και «ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης», ενώ όσον αφορά τη χθεσινή σύκληση του ΚΥΣΕΑ, με τον τρόπο που έγινε, σχολίασε: «Κάποιες κινήσεις είναι πιο ηχηρές», προσθέτοντας «ελπίζω να μην είναι για εντυπωσιασμό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Σε τόσο σημαντικά θέματα η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει την αξιωματική αντιπολίτευση».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κατρούγκαλος

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αφού επιστρέψει θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ που αποτελεί επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση», τόνισε ο κ. Προδρόμου που χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «θαλάσσια εισβολή».
Μεταξύ άλλων, μάλιστα, υπογράμμισε πως «ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει».

Τσίπρας μετά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ: Θα υποστεί κυρώσεις η Τουρκία

Χθες μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Οι κινήσεις που γίνονται αυτή την ώρα είναι πολλές και παράλληλες. Εκτός από τη συμμετοχή Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από διπλωματικές πηγές ο Άλεξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης προκειμένου να συνεννοηθούν για τη γραμμή που θα χαράξουν μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις 20-21 στις Βρυξέλλες οι δύο ηγέτες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να “στριμώξουν” τον Τούρκο πρόεδρο και να ζητήσουν να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις κατά της τουρκικής επιθετικότητας για τις οποίες οι επικεφαλής της ΕΕ είχαν δεσμευτεί στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Επανέναρξη των συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σε τεχνικό επίπεδο, εντός του πλαισίου των ΜΟΕ

Σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. 

Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.