current views are: 1

17 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση09:02

Η νέα αναθεωρητική Βουλή και ο ρυθμιστικός ρόλος της εκλογής του ΠτΔ

Το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης

 

Δημοσίευση 09:02’
αρθρο-newpost

Το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης

 

Ένα μεγάλο στοίχημα και μια σημαντική πρόκληση έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποτελεί “κληρονομιά” των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι συσχετισμοί και η πλειοψηφία που θα δημιουργηθεί θα κρίνει το μέλλον της συνταγματικής αναθεώρησης στη νέα αναθεωρητική Βουλή που θα προκύψει με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μέσα στην πρώτη σύνοδο.

Υπενθυμίζεται πως 16 διατάξεις που συγκέντρωσαν περισσότερες από 180 ψήφους, θα αναθεωρηθούν με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Μεταξύ των σημαντικότερων είναι το άρθρο 32, που αφορά στην αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθώς και το άρθρο 86, περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής.

Όλο το “παιχνίδι” στην επόμενη σύνθεση της Ολομέλειας θα παιχτεί γύρω από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του να ακολουθούν έξι διαδοχικές ψηφοφορίες ανά μήνα με στόχο τους 180 βουλευτές. Σε περίπτωση που ακομα και με αλλαγή των υποψηφίων η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν μπορεί να βρεθεί τότε ο λόγος να δοθεί στον λαό. Οι διαφωνούντες εγείρουν ενστάσεις για το πως θα μπορέσει να συμπορευτεί ένας πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό με μια κυβέρνηση που δεν τον στηρίζει ειδικά σε κρίσιμες περιόδους.

Η ΝΔ πρόκρινε τη λύση η τρίτη ψηφοφορία να απαιτεί απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν από την πρώτη στιγμή τονίζοντας πως η Βουλή σε αυτή την περίπτωση θα οδηγεί στην Ηρώδου Αττικού ένα κομματικό πρόσωπο που δεν θα έχει το κύρος και την αποδοχή που απαιτεί ο θεσμός.

Η γαλάζια παράταξη, πάντως υπερψήφισε τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ και διάλυσης της Βουλής ανεξαρτήτως του τρόπου, όπως περιγράφεται σε επόμενα άρθρα, με στόχο να μην έχει θεσμικά εμπόδια μπροστά της εάν κερδίσει τις εκλογές.

Το ζήτημα αποκτά πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ακολουθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το αργότερο την άνοιξη του 2020.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί τονίζουν πως προβλέψεις για το πρόσωπο δεν μπορούν να γίνουν, αφού όλα θα καθοριστούν από τις έδρες των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά και των μικρότερων σχηματισμών που θα περάσουν το όριο του 3%. Είναι κοινό μυστικό, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα γίνουν, πως όλες οι δυνάμεις επιθυμούν ο πρώτος πολίτης της χώρας να εξασφαλίσει μια ευρεία και όχι απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ δεν μπορεί να αποκλειστεί πέρα από τον Προκόπη Παυλόπουλο να προταθεί ένα άλλο πρόσωπο από τη δεξιά παράταξη ή ακόμα και από τον χώρο του κέντρου.

Το ενδεχόμενο το Σύνταγμα να μην αναθεωρηθεί έως τον Φεβρουάριο του 2020, σημαίνει πως η μη επίτευξη πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.


σχετικα αρθρα