ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ανάγκη για δίκαιη, ισόρροπη και ισχυρή εκπροσώπηση στη Θράκη

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2019, 07:31
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ανάγκη για δίκαιη, ισόρροπη και ισχυρή εκπροσώπηση στη Θράκη
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ στο newpost.gr

Την ανάγκη να υπάρξει ισόρροπη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Θράκη, επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο πρώην υπουργός, αποδίδει τη σαρωτική νικη του μειονοτικού ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές, στις επιπόλαιες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά πως η ΝΔ μπορεί στις 7 Ιουλίου να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη, με τη διακομματική συσπείρωση δυνάμεων από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά και των μετριοπαθών μουσουλμάνων.

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στα ελληνοτουρκικά, αποδυναμώνει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ασκώντας εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Στο κομμάτι της οικονομίας, επισημαίνει την φιλοσοφία της ΝΔ, για ένα «κράτος ρυθμιστή» και όχι για ένα «κράτος επιχειρηματία», ενώ για την Παιδεία τονίζει, πως μέσα από το πρόγραμμα της ΝΔ, μπορεί να καταστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στην πράξη.

Κύριε Στυλιανίδη, είστε υποψήφιος σε μια δύσκολη περιφέρεια. Το μειονοτικό ΚΙΕΦ σάρωσε στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στη Ροδόπη αλλά και στην Ξάνθη. Τι έφταιξε; Μπορεί η ΝΔ να κερδίσει το νομό;

Αγαπητέ Γιώργο, το θέμα της χειραγώγησης της μειονοτικής ψήφου δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Εκδηλώθηκε έντονα με το γκρίζο του εκλογικού χάρτη από τις Ευρωεκλογές του 2014 και κορυφώθηκε το 2019 με τη Ροδόπη ΟΡΦΑΝΗ από άποψη ισόρροπης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. 3 μειονοτικοί βουλευτές και κανένας Χριστιανός, με τη ΝΔ αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς βουλευτή. Οι συνέπειες τραγικές. Έκρηξη ανεργίας. Επιπόλαιες πολιτικές από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδρυση 4ης Νομικής και υποχρηματοδότηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, χρέη του δημοσίου προς τις βιομηχανίες μας πάνω από 300 εκατ.ευρώ κ.ά. έδιωξαν πάνω από 1.600 νέους από το νομό μας, αποδυναμώνοντας δημογραφικά την ευαίσθητη ακριτική περιοχή.

Όλες τις διαστάσεις του θέματος τις ανέδειξα έγκαιρα με τη μελέτη που δημοσίευσα το 2016 με τίτλο «Θράκη το επόμενο βήμα...» των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ. Τώρα στο ερώτημα σας: Τη ΝΔ θα την αναδείξουμε σίγουρα πρώτη δύναμη, συσπειρώνοντας διακομματικά δυνάμεις από όλους του πολιτικούς χώρους καθώς και μετριοπαθείς μουσουλμάνους που πιστευουν στο μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που οικοδομήσαμε όλοι μαζί στη Θράκη μας. Το ζητούμενο όμως είναι να αποκατασταθεί η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση της Χριστιανικής πλειονότητας που σήμερα είναι χωρίς φωνή, ώστε να μη δημιουργείται αίσθημα περιφρόνησης και ανασφάλειας των κατοίκων. Η μονομερής εκπροσώπηση θα δημιουργούσε περιβάλλον που θρέφει τη φυγή στα άκρα και τις ακρότητες και αυτό έχουμε χρέος να το εμποδίσουμε.

Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά; Η ΝΔ πώς θα διαχειριστεί τα συγκεκριμένα θέματα;

Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο λάθος. Αποφεύγει συνεχώς την εθνική συνεννόηση που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης στα εθνικά θέματα, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας και ασκεί συχνά εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, διότι δε γνωρίζει πόσο ακριβά το πλήρωσαν αυτό οι Έλληνες στο παρελθόν.

Η ΝΔ είναι η υπευθυνη πολιτική δύναμη που όποτε χρειάστηκε ένωσε τους Έλληνες πάνω στους εθνικούς στόχους, πήρε δύσκολες αποφάσεις και δε φοβήθηκε να πληρώσει βαρύ πολιτικό ή προσωπικό κόστος, προκειμένου να οφεληθεί η Ελλάδα. Στη σχέση με την Τουρκία στο παρελθόν επιδείξαμε αποφασιστικότητα και δύναμη. Επιδιώξαμε και πετύχαμε περιβάλλον εμπιστοσύνης, με θεαματικές συνέπειες στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία. Δεν υποχωρήσαμε σπιθαμή από τις εθνικές μας θέσεις που γινόντουσαν πάντα σεβαστές με την εφαρμογή μιας έξυπνης και σύγχρονης διπλωματίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από προχειρότητα, ανευθυνότητα, ιδεοληψία και αποσπασματικότητα στην εξωτερική πολιτική. Οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει τη διαφορά μεταξύ των προσωπικών και κομματικών τους δημοσίων σχέσεων με τις διεθνείς σχέσεις της Χώρας.

Στην οικονομία η ΝΔ τι μπορεί να αλλάξει; Γιατί το βασικό επιχείρημα των αναποφασίστων είναι το «όλοι το ίδιο είστε». Μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό;

Η φιλοσοφία μας και η πολιτική μας έχουν εντελώς διαφορετική αφετηρία. Εμείς πιστεύουμε στο «Κράτος Ρυθμιστή και όχι στο κράτος Επιχειρηματία». 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για λιγότερους φόρους που θα τονώσουν τη ρευστότητα της αγοράς και για γραφειοκρατικές απλουστεύσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα θα κινητοποιησει υγιείς δυνάμεις και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη. Έχουμε χρέος να αφυπνίσουμε το φιλότιμο των Ελλήνων και να κινητροδοτήσουμε τη δημιουργικότητά τους.

Μεταξύ άλλων έχετε διατελέσει και υπουργός Παιδείας. Σήμερα ο συγκεκριμένος τομέας εμπλέκεται με τα ζητήματα ασφαλείας (άσυλο) και με τα θέματα ανεργίας. Εκεί, θα αλλάξει κάτι;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι άλλο εκπαίδευση και άλλο παιδεία.  Μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ο νόμος πλαίσιο. Είναι η αλλαγή της εκπαιδευτικής καθημερινότητας από το νηπιαγωγείο ως την ένταξη στην αγορά εργασίας. Είναι η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Είναι τα σύγχρονα προγράμματα και συγγράμματα. Είναι η διαρκής επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων και φυσικά είναι η κατάργηση της στρέβλωσης του χωροταξικού ασύλου της παρανομίας και η αντικατάσταση του από από ένα περιβάλλον ακαδημαικής ελευθερίας και ποιοτικής παιδείας.
Κάτι τέτοιο προϋποθέτει το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλείου στην ανώτατη εκπαίδευση, την εξωστρέφεια και την αξιοκρατία στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά όπως γίνεται σε κάθε φυσιολογική χώρα. Για να μη παράγουμε ανέργους, οφείλουμε να επενδύσουμε στα επαγγέλματα του μέλλοντος, καθιστώντας την Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Τέλος η Παιδεία πρέπει επιτέλους να καταστεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στην πράξη, αναδεικνύοντας διαχρονικές αξίες που κατέστησαν διεθνώς τον ελληνισμό φάρο της ανθρωπιάς, της Δημοκρατίας και του πνεύματος.

Το 2017 είχατε στείλει και επιστολή προς τον πρωθυπουργό για την απομόνωση της Θράκης. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην περιοχή;

Ζήτησα από όλους τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης, ώστε να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια μιας εθνικής πολιτικής. Η Θράκη για να νικήσει την δημογραφική απογύμνωση πρέπει άμεσα με όχημα το ΔΠΘ να καταστεί Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο με χιλιάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές και ερευνητές. Πρέπει να αξιοποιηθεί λόγω του νότιου Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Διαδρόμου ως Εγγυητής της Ενεργειακής Ασφάλειας στην ΕΕ. TAP, πλωττή εξέδρα αεριοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, κάθετοι αγωγοί, αιολικά πάρκα και γεωθερμία είναι εργαλεία αναπτυξης, θωράκισης και συνάντησης των διεθνών αγορών. Ο τόπος μου χρειάζεται ισχυρή εκπροσώπηση για να σηκώσει στην πλάτη του την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομικής εξωστρέφειας και την επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους.