ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητά σωσίβιο στα αντιδεξία αντανακλαστικά ο Τσίπρας - Δεν γυρίζει δημοσκοπικά το «παιχνίδι»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2019, 06:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2019, 12:19
Αναζητά σωσίβιο στα αντιδεξία αντανακλαστικά ο Τσίπρας - Δεν γυρίζει δημοσκοπικά το «παιχνίδι»
Facebook Twitter Whatsapp

Τίποτα δεν μπορεί να είναι απολύτως μετρήσιμο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου να μην είναι σε θέση να έχουν μια σαφή εικόνα εξαιτίας της ανομοιογένειας του εκλογικού σώματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον ΣΥΡΙΖΑ για ελπίδες ανατροπής της πρωτιάς της ΝΔ παρά το γεγονός πως από πολλά στελέχη του κόμματος εκπέμπονται μηνύματα αισιοδοξίας. Όλοι οι κορυφαίοι βρίσκονται στους δρόμους και στις πλατείες επικοινωνώντας με τους πολίτες, γνωρίζοντας, ωστόσο πως ο ρεαλιστικός στόχος, επίσης δύσκολος, είναι η μείωση της “ψαλίδας” και η μη επίτευξη αυτοδυναμίας από τη ΝΔ.

Σε καμία από τις μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις 26 Μαΐου και μετά δεν φάνηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί ακόμα και να μειώσει την την απόσταση με τη γαλάζια παράταξη που παραμένει σταθερά άνω των 7,5 μονάδων. Στην Κουμουνδούρου γνώριζαν από την αρχή πως το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, ωστόσο ελπίζουν μια αλλαγή του κλίματος να καταγραφεί τις επόμενες ώρες από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στη δημοσκόπηση της Prorata για το newpost.gr, η ΝΔ καταγράφει ισχυρό προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Από τη μέτρηση προκύπτει επτακομματική Βουλή και τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χ.Α. 3,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ενώ τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Prorata εκτιμά πως θα σημειώσει την Κυριακή οριακή αύξηση των ποσοστών του συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές και σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Με 9,4 μονάδες προηγείται η ΝΔ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και εκτιμάται ότι θα λάβει 155 έδρες. Στη δημοσκόπηση της Alco για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open η ΝΔ προηγείται με 9,7 μονάδες.

Όπως και στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της “παράστασης νίκης” που έχει η ΝΔ, ενώ δεν πέτυχε να πραγματοποιήσει την προγραμματική αντιπαράθεση που ήθελε με τη γαλάζια παράταξη. Ο κύριος λόγος ήταν μη διεξαγωγή του debate και ο δεύτερος σύμφωνα με υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δίνει συνεντεύξεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με βάση τα στοιχεία από τις κάλπες της 26ης Μαΐου η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαιτέρως υψηλή και παράλληλα οι επιλογές για διείσδυση σε άλλα κοινά περιορισμένες. Περά από τους 600.000 που είχαν στηρίξει το κόμμα το 2015 οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ και των μικρότερων κομμάτων στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινά στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας έστω και την τελευταία στιγμή. Τίποτα όμως δεν μπορεί να είναι απολύτως μετρήσιμο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου να μην είναι σε θέση να έχουν μια σαφή εικόνα εξαιτίας της ανομοιογένειας του εκλογικού σώματος. Έχει προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να ξυπνήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των κεντρώων ψηφοφόρων, έως τώρα πάντως, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να αντέχει την επίθεση αν και έχει κάποιες διαρροές.

Το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τη Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή που κατέγραφαν την κυβερνητική πρόθεση που υπήρχε το 2005 για διπλή ονομασία, χωρίς Συνταγματική αναθεώρηση, γεωγραφικό προδιορισμό και erga omnes. Το επιχείρημα της ΝΔ πως το βέτο Βουκουρεστίου αναιρεί οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν πτόησε τον Αλέξη Τσίπρα που ανέβασε πολυ ψηλά το ζήτημα στην ατζέντα. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και σήμερα το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη.

Η επαναφορά της χώρας σε καθεστώς μνημονίου επανήλθε χθες στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού από την Πάτρα με ειδική αναφορά στην ομιλία του για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ με αφορμή το μαξιλαρι των 35 δισ. ευρώ. Ο στόχος, όπως σημείωσε, είναι αυτό το κεφάλαιο να οδηγηθεί στις τράπεζες και η χώρα να περάσει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης όπως εξαρχής είχε προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας.