ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας προαναγγέλλει εμμέσως ο Τουσκ

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 19:07
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας προαναγγέλλει εμμέσως ο Τουσκ
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

«Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κύπρου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απάντηση της ΕΕ»

Νέα πυρά κατά της Τουρκίας εξαπολύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προαναγγέλλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

«Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας να διατηρήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κύπρου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απάντηση της ΕΕ, σε πλήρη αλληλεγγύη, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ.

Επί της ουσίας, ο Τουσκ ανοίγει με τον πιο επίσημο τρόπο το δρόμο για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, καθώς στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 20ης Ιουνίου γίνεται σαφής αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Οι ενδεχόμενες κυρώσεις

Σε συνέχεια των προειδοποιήσεων της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, πηγή που επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν μείωση της προενταξιακή βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Άγκυρα.

Παράλληλα το μενού περιλαμβάνει την αναστολή των συνομιλιών για αεροπορική συμφωνία, όπως επίσης και τις κοινές συνεδριάσεις για την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Στα πιθανά μέτρα κατά της Άγκυρας αναφέρονται και το πάγωμα των συναντήσεων κορυφής Ε.Ε - Τουρκίας, ενώ θα προταθεί και στους 28 να τερματίσουν τις επαφές υψηλού επιπέδου με την γειτονική χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει επίσης στοχευμένα μέτρα, όπως κυρώσεις που απευθύνονται σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνέρχονται την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες μπορούν να συζητήσουν μερικές ή και όλες αυτές τις επιλογές που προτείνει η Κομισιόν.