ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Έκτακτη επιχορήγηση στους πληγέντες δήμους

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2019, 12:47
Κυβέρνηση: Έκτακτη επιχορήγηση στους πληγέντες δήμους
Facebook Twitter Whatsapp

Ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη είναι η επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στη Γενική Γραμματεία Τύπου για την αποτίμηση της κατάστασης στη Χαλκιδική, μετά την πρωτοφανή θεομηνία που άφησε πίσω της έξι νεκρούς.

Μία αποτίμηση της κατάστασης και των πρώτων ενεργειών στις οποίες προχώρησε αρχικά ο κ. Πέτσας: «Στις 5.57μμ χτες, εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων σε 4 γλώσσες, η Πυροσβεστική διέθεσε προληπτικά 45 οχήματα. Οι άνεμοι ήταν άνω των 100 χλμ/ ώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς. Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ο Πρωθυπουργός έδωσε αμέσως εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μεταβούν στην περιοχή και ανέθεσε στον κύριο Χρυσοχοίδη τον συντονισμό όλων των ενεργειών. Ο Στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου», πρόσθεσε. 

Αποφασίστηκε η έκτακτη επιχορήγηση στους τρεις δήμους που επλήγησαν και οι διαθεση των απαιτούμενων ποσών για τις ζημιές, όπως ενημέρωσε ο κ. Πέτσας. Όπως είπε, στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ, ενώ πρόσθεσε ότι για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων.

Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μετά τη θεομηνία στη Χαλκιδική. Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, για να προσθέσει ότι αύριο θα παραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

Σχετικά με τους νεκρούς, ανέφερε ότι οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα.

Δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, είπε ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πάει στην Χαλκιδική ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκεται στην Χαλκιδική και από εκεί συντονίζει όλο το επιχειρησιακό έργο. Όπως πρόσθεσε, θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες. το αν θα μεταβεί στην περιοχή ο κ. Μητσοτάκης.