current views are: 1

12 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:04

Αντίστροφη μέτρηση για το φορολογικό: Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και τις 120 δόσεις

«Tο μεγάλο μου στοίχημα, είναι η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη»

Δημοσίευση 04:04’
αρθρο-newpost

«Tο μεγάλο μου στοίχημα, είναι η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη»

Χωρίς σημειώσεις και με άψογη χρήση της αγγλικής, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις σκληρές ερωτήσεις της πολύπειρης δημοσιογράφου του BBC World, Ζεϊνάμπ Μπαντάουι. Ακόμη και σε δύσκολα ζητήματα, όπως η αντιπροσώπευση των γυναικών στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημείωναν οι συνεργάτες του, απέδειξε ότι ήταν καλά προετοιμασμένος και έστειλε ένα σαφές μήνυμα για τη σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 4 χρόνια.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι προφανώς θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή των γυναικών, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», είπε και εξήγησε πως το 40% των υποψηφίων της ΝΔ ήταν γυναίκες, αλλά δεν εξελέγησαν με αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλή. 

«Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι εγώ θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στις κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς» τον διέκοψε η δημοσιογράφος για να λάβει την εξής απάντηση του πρωθυπουργού: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν (με αυτόν τον τρόπο) στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από ότι οι άντρες». 

Ο ίδιος πάντως, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια, όπως τόνιζαν από το επιτελείο του, ότι «δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση (της κυβέρνησης) με κριτήριο το φύλο και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά». Στο θέμα δε της αναλογίας, πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι πολύ περισσότερες γυναίκες από ότι στην κυβέρνηση, θα ενταχθούν στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Εκτός από τις απαντήσεις στις πιο «καυτές» ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός έδωσε και το στίγμα της διακυβέρνησής του, σε μια φράση: «το μεγάλο μου στοίχημα, είναι η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη». Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν στη Βουλή το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, αλλά και για το νέο φορολογικό που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα και των άλλων δύο μελών του οικονομικού επιτελείου, Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θόδωρου Σκυλακάκη. Παράλληλα, οι πρώτες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς, θα ξεκινήσουν την εβδομάδα που έρχεται, και θα πραγματοποιηθούν στο Λαγονήσι, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.

Εκεί ο κ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί με την ψήφισή του, θα προβλέπονται οι πρώτες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σταδιακά θα πέσει κατά 30% μέσα στη διετία, αλλά και η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 24% στο 13%.  Μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, είναι η βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 € στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και η εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών. Το ραντεβού με τον κ. Πιτσιλή είχε ως ατζέντα και τα συμπεφωνημένα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ  από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους, το σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου και η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ

 
 


σχετικα αρθρα