ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κινήσεις Μητσοτάκη για επιστροφή στην κανονικότητα

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2019, 08:04
Οι κινήσεις Μητσοτάκη για επιστροφή στην κανονικότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα πρώτα μηνύματα του Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επιστροφή στην κανονικότητα, ήταν από την αρχή ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια σειρά κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου και βασικών υπουργείων, έδωσαν σαφή εικόνα στην ελληνική κοινωνία, μιας σοβαρής κυβερνητικής μηχανής που δρα άμεσα, στέλνοντας μήνυμα πως η εποχή των επικοινωνιακών παιχνιδιών και του κυβερνητικού οπορτουνισμού που είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών, τελείωσε.

Σε επίπεδο καθημερινότητας, η στιγμιαία αντίδραση στην φονική καταστροφή της Χαλκιδικής, έδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει, με την αποκάλυψη για τη μη λειτουργία του συστήματος μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης από τον αριθμό 112, να εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, ένα χρόνο μετά το Μάτι.

Στο οικονομικοπολιτικό σκηνικό, η μετωπική σύγκρουση των πρώην ενοίκων του πρωθυπουργικού Γραφείου με παράγοντες της οικονομίας, θεσμικούς και μη δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Χθες, για πρώτη φορά μετά από περίπου τρία χρόνια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ο πρωθυπουργός δεν συνεργαζόταν  με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, είχε απαξιωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έβαλε μπροστά τις ιδεολογικές διαφορές, παρά το γεγονός ότι ήταν αυτός που έσωσε τουλάχιστον μία φορά τη χώρα από τη χρεοκοπία, όταν βρήκε χρήματα σε κωδικό και πρότεινε στο Μαξίμου να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ. Αρκετές φορές επίσης, είχε ενημερώσει και προειδοποιήσει την κυβέρνηση μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου για θέματα συστημικής ευστάθειας και για τα όσα έλεγαν οι δανειστές, ενώ τελευταία, είχε επαφές και με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, όταν ανέλαβε τον έλεγχο των τραπεζών.

Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, σημειώνοντας όμως ότι για το 2019 ο στόχος των πλεονασμάτων δύσκολα θα επιτευχθεί. Πιο συγκεκριμένα τόνισε, πως φέτος θα έχουμε πλεόνασμα 2,9%, αντί για 3,5% που είχε προβλεφθεί για το 2019, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί την πλήρη άρση των capital controls.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία αναγνωρίστηκε ο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτηρίστηκε ως μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση, καθώς έβαλε την Ελλάδα ξανά στο χάρτη με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφύγει να λάβει ανάλογη θέση δημιουργώντας και εμπόδια στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκαλώντας έτσι ερωτήματα για τη στάση της.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, οι αντιδράσεις απέναντι στη χώρα μας είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στη εικόνα της Ελλάδας στο Δυτικό κόσμο, καθώς το καθεστώς Μαδούρο έχει καταγγελθεί επανηλλειμένως για συλλήψεις αλλά και βασανιστήρια σε αντιφρονούντες, όπως και για αλματώδη αύξηση της φτώχειας. Ωστόσο και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην απόφαση της νέας κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, κάνοντας λόγο για «άγνοια των εξελίξεων» στη Βενεζουέλα

Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η Κουμουνδούρου για να στηρίξει την άποψή της, ήταν πως με αυτό τον τρόπο υπάρχει «αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες». Το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται μόνο από την αντίδραση αυτή, αλλά και από τη δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για τις ανακοινώσεις στην Παιδεία.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να συνδέσει την απόφαση να μην δημιουργηθεί τελικά 4η νομική σχολή στην Πάτρα, με το εκλογικό αποτέλεσμα, στο νομό, κάνοντας λόγο για «τιμωρητική στάση» της κυβέρνησης. Ωστόσο, η επιτροπή για την ίδρυση της Νομικής Σχολής Πατρών είχε οριστεί με απόφαση Γαβρόγλου στις 3 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ενώ στις 4 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Επίσης, η απόφαση της σύστασης επιτροπής έγινε μετά την ανακοίνωση του κ. Τσίπρα ως υποψηφίου και στο νομό Αχαΐας...

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις