ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξηλώνει τη μεταναστευτική πολιτική του Τσίπρα ο Μητσοτάκης – Τι θα συζητηθεί σήμερα στο Μαξίμου

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 15 Ιουλίου 2019, 07:04
Ξηλώνει τη μεταναστευτική πολιτική του Τσίπρα ο Μητσοτάκης – Τι θα συζητηθεί σήμερα στο Μαξίμου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός έχει στείλει σαφές μήνυμα πως αντιμετωπίζει ως καθαρά ζήτημα ασφάλειας τις μεταναστευτικές πιέσεις. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τη μεταναστευτική πολιτική από το Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα, πως αντιμετωπίζει ως καθαρά ζήτημα ασφάλειας τις μεταναστευτικές πιέσεις, των οποίων την ροή ελέγχει ο Ταγίπ Ερντογάν, με ότι αυτό σημαίνει σε μια περίοδο που η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα στις 10:30, θα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου. Ουσιαστικά στη συγκεκριμένη συνάντηση πρόκειται να αναθεωρηθεί ριζικά η πολιτική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα η Ελλάδα στο μεταναστευτικό και να συνδεθεί η αντιμετώπισή του με τη φύλαξη των συνόρων.

Παράλληλα, για όσους μπαίνουν στη χώρα μας, στόχος είναι να υπάρξουν ταχείες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης, όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ για όσους παραμένουν εδώ να ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Για την επίτευξη όλων αυτών, στη σημερινή σύσκεψη θα προταθούν τα εξής:

· Χρήση για τη φύλαξη των συνόρων, σύγχρονων τεχνικών μέσων και εντατικοποίηση των περιπολιών - χερσαίων και θαλάσσιων – σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

· Καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, όπου η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα ολοκληρώνεται το πολύ σε έξι εβδομάδες, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, με αποκλειστική χωρική αρμοδιότητα.

· Επιβολή διαφάνειας στη διαχείριση του εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος, που διατίθενται για το Μεταναστευτικό. Οι τοπικές κοινωνίες θα συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων.

· Εντατικοποίηση των ελέγχων των νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλη τη χώρα.

· Διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης σε όλα τα κέντρα υποδοχής, με ειδική φροντίδα για οικογένειες με παιδιά και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες.

· Δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία, για την ομαλή ενσωμάτωση στο εκπαιδευτικό σύστημα, των παιδιών όσων παραμείνουν στην Ελλάδα, ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να είναι εφικτή η επιστροφή τους. Για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί η άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από την Ε.Ε.

Νωρίτερα, στις 10:00, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο, ραντεβού που έχει τη σημασία του, λόγω των διαδικασιών συγκρότησης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές και την αποχώρηση του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ από την προεδρία της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, θα επιδιώξει η Ελλάδα να αναλάβει ένα παραγωγικό-αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, ενώ πρώτα θα διαπραγματευτεί ποιο θα είναι αυτό και στη συνέχεια θα γίνει η οποία συζήτηση για το πρόσωπο που θα προταθεί από τη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις