ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για προσφυγικό – μεταναστευτικό και Τουρκία - Σε κοινή γραμμή με Κύπρο

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2019, 07:54
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για προσφυγικό – μεταναστευτικό και Τουρκία - Σε κοινή γραμμή με Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 29 Ιουλίου ο πρωθυπουργός στην Κύπρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ, πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις κυρώσεις που αποφάσισε ομοφώνως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν στο newpost.gr, «αδιαμφισβήτητα θετική», τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ χθες το απόγευμα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, επιβεβαίωσαν την απόλυτη ευθυγράμμιση των δύο κυβερνήσεων, στους κοινούς στόχους των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οριστικοποιήθηκε και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο (το πρώτο του κ. Μητσοτάκη μετά τις εθνικές εκλογές), για τις 29 Ιουλίου. Για την ελληνική πλευρά πάντως, τα μέτρα της Ε.Ε. που ανακοινώθηκαν χθες, θα υπενθυμίζουν προς την Τουρκία, το Διεθνές Δίκαιο και το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δίνουν μεγάλη σημασία και στην εξέλιξη του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, επαναβεβαιώθηκαν και στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίες όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην ιστοσελίδα μας, απαντούν και στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με την ένταξη της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υποτιμάται η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος. Και αυτό γιατί, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός, είναι η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, με κύρια μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Επίσης, άμεση κυβερνητική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλιστούν και εκεί αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Άλλωστε, υπενθύμιζαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ως αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε δώσει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, τα οποία είχε επισκεφθεί πολλές φορές και είχε ενημερωθεί αρμοδίως για την κατάσταση που επικρατεί. 

Εκτός όμως από τη μέριμνα για τους πρόσφυγες, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση, μέσα από ένα συνολικό πλέγμα πολιτικών που αφενός θα αποτρέπουν την είσοδο παράτυπων μεταναστών και αφετέρου θα επιταχύνουν την επιστροφή όσων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου που καταθέτουν. Συγκεκριμένα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος, με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια. Παράλληλα, αναμορφώνεται μέχρι το τέλος του 2019 το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

Απέναντι πάντως στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ότι μία από τις πρώτες πράξεις της νέας κυβέρνησης ήταν να  αρνηθεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και άρα ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αρμόδια στελέχη απαντούσαν πως η επίθεση της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία. Όπως εξηγούσαν η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζουν, καθώς μόλις 15 ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία οποιοσδήποτε με μία απλή δήλωση στο Κ.Ε.Π. θα μπορούσε να λάβει ΑΜΚΑ.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, όπως έλεγαν από τα ίδια στελέχη, ήταν τόσο πρόχειρη και διάτρητη που αντέδρασαν ακόμη και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.  Και ο λόγος, σημείωναν, είναι πως με την εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου κάτοικοι τρίτων χωρών που δεν διαμένουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να λάβουν ΑΜΚΑ και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόβλημα  που είχε επισημάνει στις 9 Μαΐου ακόμη και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος -παρ’ όλα αυτά- έσπευσε να υπογράψει την εγκύκλιο στο παρά ένα των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνιζαν από τη νέα κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα εκδώσουν σύντομα νέα εγκύκλιο με την οποία θα επιλύεται το ζήτημα χωρίς να δημιουργούνται τα παραπάνω προβλήματα. 
 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις