ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ «σφάζονται» για την αποφυλάκιση Φλώρου

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2019, 16:15
ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ «σφάζονται» για την αποφυλάκιση Φλώρου
Facebook Twitter Whatsapp

Βαριές κατηγορίες ανταλλάσσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, με αφορμή την αποφυλάκιση του πρώην επικεφαλής της Energa.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επικείμενη αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου μόλις καταβάλλει εγγύηση 50.000 ευρώ, ενώ εξέτιε ποινή 21 ετών για την υπόθεση της Energa, έδωσε τροφή για πολιτικά πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν από αλλαγές του Ποινικού Κώδικα μέχρι κατηγορίες για συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το σκεπτικό του δικαστηρίου με το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της ποινής, ήταν πως ο κατηγορούμενος με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έχει πλέον εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του αλλά και για λόγους ασφαλείας καθώς κρίθηκε ότι η ζωή του διατρέχει κίνδυνο εντός των φυλακών.

Συγκεκριμένα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου (που καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα. Με δεδομένο ότι στον κ. Φλώρο έχουν αναγνωριστεί και δυο ελαφρυντικά και η ποινή του ήταν 21 χρόνια, εκτιμάται ότι η μέγιστη ποινή, με τα ίδια ελαφρυντικά, που τυχόν του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη.

ΝΔ: Ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ αποφυλάκισε τον Αριστείδη Φλώρο

«Ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ αποφυλάκισε τον Αριστείδη Φλώρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής της ποινής του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση Energa/ Hellas Power. 

«Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει: «Η αποφυλάκιση του καταδικασμένου για κακουργήματα Αριστείδη Φλώρου είναι το αποτέλεσμα των νέων ποινικών διατάξεων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές, παρά την αντίδραση της ΝΔ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ, όπως είχε δεσμευθεί, θα αλλάξει όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα τις αμέσως επόμενες μέρες».

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποφυλάκιση Φλώρου, συνεργάτη του διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα» της ΝΔ 

Απαντήσεις σε 4 ερωτήματα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία για την αποφυλάκιση Φλώρου. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Μία εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού από τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίζεται προκαλώντας το πανελλήνιο. Αντί η ΝΔ να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη για δήθεν αποφυλάκισή του με τον νέο Ποινικό Κώδικα οφείλει να απαντήσει άμεσα:

- Ήταν ο κ. Δημητριάδης ο δικηγόρος που έφτιαξε τις offshore της οικογένειας Φλώρου την περίοδο που έλαβε χώρα το σκάνδαλο της Energa;

- Ποιοι ήταν οι δικηγόροι που επισκέπτονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κ. Φλώρο στη φυλακή; Εάν δεν ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ίσως να μπορεί να απαντήσει ο κ. Δημητριάδης.

- Έχει κληθεί σε απολογία εδώ και έναν χρόνο για τα πλαστά πιστοποιητικά; Εάν όχι, και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει;

- Γιατί ο κ. Φλώρος είχε εξασφαλίσει αναστολή εκτέλεσης ποινής (κάθειρξη 13 ετών) για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου, πολύ πριν καν τεθεί σε διαβούλευση ο νέος ΠΚ; Και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει;

Οι ισχυρισμοί της ΝΔ και των φίλα προσκείμενων Μέσων της πως ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα και για αυτό ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αβάσιμοι, είναι αστείοι. Ο εξορθολογισμός του Ποινικού Κώδικα για τους καταχραστές του Δημοσίου, μετά και την «υπόθεση της καθαρίστριας» δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Και προφανώς ο εξορθολογισμός αυτός δεν αρκεί από μόνος του για να οδηγηθεί οποιοδήποτε δικαστήριο σε μια τέτοια κρίση, όπως η σημερινή για τον κ. Φλώρο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του Εισαγγελέα του δικαστηρίου ήταν να απορριφθεί η σχετική αίτηση.

Η αποφυλάκιση του κ. Φλώρου, συνεργάτη του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη, είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα» που είχε υποσχεθεί η ΝΔ».