ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα με ρεκόρ ψήφων εκλέγει η Βουλή για νέο Πρόεδρο

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2019, 07:16
Τον Κωνσταντίνο Τασούλα με ρεκόρ ψήφων εκλέγει η Βουλή για νέο Πρόεδρο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ έχουν δηλώσει πως θα τον υπερψηφίσουν

Έτοιμη να προχωρήσει στην εκλογή νέου προέδρου προκειμένου να ξεκινήσει και τυπικά η λειτουργία της νέας Περιόδου, είναι η Βουλή.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας που αποτελεί και την πρόταση της ΝΔ για τη θέση του προέδρου έχει ήδη συγκεντρώσει στο πρόσωπό την αποδοχή της ευρείας πλειοψηφίας των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να έχουν δηλώσει πως θα τον υπερψηφίσουν. Το γεγονός μάλιστα αυτό καθιστά τον κ. Τασούλα φαβορί για να σπάσει το ρεκόρ των ψήφων που διατηρεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το 2015.

Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου θα είναι ξεχωριστή φέτος καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει ονομαστικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί κανένας βουλευτής που ενδεχομένως θα θελήσει να διαφοροποιηθεί να «κρυφτεί» πίσω από τη μυστικότητα της ψήφου.

Πάντως το ρεκόρ των ψήφων στην εκλογή Προέδρου έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια τα χρόνια της κρίσης. Αρχικά, τον Φίλιππο Πετσάλνικο που είχε εκλεγεί με 168 ψήφους (τον είχε στηρίξει τότε το ΠΑΣΟΚ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης), διαδέχθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 2012 που είχε λάβει 223 ψήφους (είχαν βρεθεί 60 λευκά ψηφοδέλτια). Τον τελευταίο ξεπέρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους, ενώ ο Νίκος Βούτσης εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου με 181 ψήφους (είχαν βρεθεί 113 λευκά ψηφοδέλτια).

Ο κ. Τασούλας, βάσει της εικόνας που έχει σχηματιστεί μπορεί να πιάσει το εντυπωσιακό νούμερο των 266 θετικών ψήφων, καθώς υπέρ του αναμένεται να ψηφίσουν εκτός της ΝΔ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ.

Αξίζει να επισημανθεί πως το μεσημέρι θα γίνουν αντίστοιχες ψηφοφορίες για την εκλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου. Σε μια νέα εξέλιξη, το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να προτείνει τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο ενώ ακόμα άγνωστες παραμένων οι προτάσεις των Μέρα25 και Ελληνική Λύση.