ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ιστορικό ρεκόρ 283 ψήφων νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Τασούλας - «Να ανατρέψουμε την εικόνα απαξίωσης»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2019, 15:55
Facebook Twitter Whatsapp

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας εξελέγη με τις περισσότερες θετικές ψήφους από όσες έχουν εκλεγεί όλοι οι προηγούμενοι μεταπολιτευτικοί Πρόεδροι της Βουλής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα… κοινοβουλευτικά κοντέρ έσπασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, που εξελέγη νέος Πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από αρκετά χρόνια η πλειοψηφία των κομμάτων στήριξε την υποψηφιότητα του νέου προέδρου, καθώς εκτός από τη ΝΔ, θετικά τοποθετήθηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, το ρεκόρ των ψήφων στην εκλογή Προέδρου έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια τα χρόνια της κρίσης. Αρχικά, τον Φίλιππο Πετσάλνικο που είχε εκλεγεί με 168 ψήφους (τον είχε στηρίξει τότε το ΠΑΣΟΚ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης), διαδέχθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 2012 που είχε λάβει 223 ψήφους (είχαν βρεθεί 60 λευκά ψηφοδέλτια). Τον τελευταίο ξεπέρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους, ενώ ο Νίκος Βούτσης εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου με 181 ψήφους (είχαν βρεθεί 113 λευκά ψηφοδέλτια).

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν η Κ. Αδάμου από το Μέρα25 και ο Ν. Δένδιας, που δεν έχει ακόμα ορκιστεί.

«Χρέος μας να ανατρέψουμε την εικόνα απαξίωσης της Βουλής»

Τη σημασία της ανατροπής της σχεδόν παγιωμένης και άκρως απαξιωτικής άποψης των πολιτών για την Βουλή, τόνισε κατά την προγραμματική ομιλία του από τη θέση του προέδρου του Σώματος πια, ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Το χρέος μας είναι να συμβάλομε στο να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της στα μάτια των πολιτών. Στόχος δύσκολος και τιτάνιος αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποδειχθεί και σισύφειος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Το έργο της Βουλής δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό! Η κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσεις τα δημοσιονομικά που είναι μετρήσιμα, η Βουλή όμως δεν α κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων που θα κατατεθούν. Στη βουλή δεν πρέπει να έχει θέσει καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού».

Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Ιωάννινα για την συνεχή στήριξή της στο πρόσωπό του την τελευταία 20ετία και ευχήθηκε καλή επιτυχία, συνεργασία και δουλειά σε όλα τα μέλη της Βουλής.

Ακόμα, αναγνώρισε τα προβλήματα που προκάλεσε στη χώρα η οικονομική κρίση αποσπώντας της το 25% του ΑΕΠ της την ώρα που στην Ευρωζώνη υπήρχε 25% αύξηση.

«Ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης», είπε.

Οι αντιπρόεδροι

Μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής ακολούθησε νέα συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης κυριολεκτικά σάρωσε στην ψηφοφορία και αναδείχθηκε Α’ αντιπρόεδρος με 290 θετικές ψήφους σε σύνολο 295 ψηφισάντων (5 δήΛωσαν παρών). Δεύτερος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Χαρ. Αθανασίου με 212 θετικές ψήφους έναντι 83 συναδέλφων του που δήλωσαν παρών. Ο Θ. Μπούρας είναι ο Γ’ αντιπρόεδρος με 273 ψήφους και 22 παρών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Δ. Βίτσας, η υποψηφιότητα του οποίου εγκρίθηκε από 282 βουλευτές  (13 δήλωσαν παρών).

Από το ΚΙΝΑΛ, αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος που έλαβε 214 θετικές ψήφους έναντι 81 «παρών» και ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ με 273 (22 παρών).

Από την Ελληνική Λύση, ο Απ. Αβδελάς έλαβε μόλις 180 ψήφους (114 παρών), ενώ τελευταία αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η Σ. Σακοράφα από τη Μέρα25 με 243 θετικές ψήφους (52 παρών).