current views are: 1

24 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:13

Τα μπρος-πίσω των κομμάτων στον εκλογικό νόμο – Τα ανοίγματα και οι εντάσεις

Το κλειδί κρατά η Γεννηματά

Δημοσίευση 04:13’
αρθρο-newpost

Το κλειδί κρατά η Γεννηματά

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις στο περιθώριο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που σχεδιάζει η κυβέρνηση με αφορμή της συνταγματική αναθεώρηση.    

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του το βράδυ της Δευτέρας, έκανε λόγο για έναν νέο εκλογικό νόμο που θα προσφέρει αναλογικότητα αλλά θα εξασφαλίζει παράλληλα και την κυβερνησιμότητα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε δε πως δεν μπορεί ένα κόμμα που καταγράφει ποσοστό της τάξης του 40% να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, φράση που ερμηνεύτηκε από ορισμένους ακόμα και ως «μπούσουλας» για τις επερχόμενες αλλαγές.

Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως ήρθε δια στόματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσει στην αλλαγή της απλής αναλογικής υπό την προϋπόθεση όμως πως η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει ν’ αλλάξει το άρθρο 54 του Συντάγματος (εκλογικός νόμος και πλειοψηφία 2/3).

Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί της μεταρρύθμισης φαίνεται πως κρατά στα χέρια της η μπαρουτοκαπνισμένη Φώφη Γεννηματά που σε ιδιωτικές της συζητήσεις δεν κρύβει την ενόχλησή της για τον τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρεται η πλειοψηφία. Και αυτό όχι μόνο για την δημόσια αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τη στάση του ΚΙΝΑΛ έναντι της κατάργησης του ασύλου (υπήρξαν βουλευτές του κόμματος που διαφώνησαν με την επίμαχη πρωτοβουλία) αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων.

Επί του προκειμένου, η κ. Γεννηματά δεν θέλησε ν’ ανοίξει τα χαρτιά της, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το μπόνους των εδρών δεν θα πρέπει να είναι μεγάλο και ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα πρέπει προτού αναληφθεί ν’ ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και να υπάρξει δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για το περιεχόμενό της.

Το τελευταίο ενδεχομένως να έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να έρθει μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή του.

 
 
 


σχετικα αρθρα