current views are: 1

24 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση09:53

Άρση της ασυλίας του Πολάκη εισηγήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας -Θυελλώδης συνεδρίαση

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Παύλου Πολάκη εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για τις υποθέσεις της υποκλοπής τηλεφωνικής συνομιλίας του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα αλλά και της μήνυσης του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Πουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της επιτροπή που ήταν θυελλώδης, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τζανακόπουλου αλλά και του κ. Πολάκη υποστήριξε πως θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος για τα υπουργικά αδικήματα με την συλλογή υπογραφών και την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Μάλιστα έκανε επίκληση και στην ανάγκη να δοθεί το τριήμερο που προβλέπεται από την κλήση στην επιτροπή Δεοντολογίας μέχρι τη συνεδρίαση του οργάνου που δεν τηρήθηκε.

Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν δέχθηκε τις εν λόγω αιτιάσεις επισημαίνοντας πως τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, της υποκλοπής και της απλής εξύβρισης δεν υπόκεινται στα λεγόμενα υπουργικά, ενώ επικαλέστηκε και το διαβιβαστικό της εισαγγελίας βάσει της οποίας ο κ. Πολάκης εγκαλείται με την ιδιότητα του βουλευτή. Για το δε ζήτημα του τριημέρου οι εκπρόσωποι της ΝΔ, επικαλέστηκαν την αποσβεστική προθεσμία του τριμήνου, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση θα ετίθετο στο αρχείο. Πλέον οι δύο υποθέσεις θα εισαχθούν στην Ολομέλεια στις 31 του μήνα όπου οι βουλευτές σε ψηφοφορία θα κληθούν να αποφασίσουν για την άρση ή μη της ασυλίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως εκτός της άρσης ψήφισαν πέραν της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ και το Μέρα25.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τζανακόπουλου φέρεται να αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.

Θυελλώδης η συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία ήταν θυελλώδης με τους εκπροσώπους των κομμάτων ν’ ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης γεγονός που εκφράστηκε και στις δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους. Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά πολιτική ρεβανσισμού και διάθεση δολοφονίας χαρακτήρων. Μάλιστα χαρακτήρισε νομικό σφάλμα να προχωρά ο εισαγγελέας σε κρίση για το πώς θα πρέπει μια δικογραφία ν’ αντιμετωπιστεί από τη Βουλή, καθώς όπως είπε οφείλει να παραπέμπει αμελλητί τις υποθέσεις στη Βουλή. Σημείωσε δε πως και κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει δυο φορές περιπτώσεις που συστάθηκαν προκαταρκτικές επιτροπές για υποκλοπές (Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης). «Αρμοδιότητα για το πώς θα προχωρήσουν οι υποθέσεις δεν έχει η επιτροπή Δεοντολογίας αλλά η προκαταρκτική επιτροπή», είπε και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σχετικό ερώτημα στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. «Μέσα από μια προαποφασισμένη όπως αποδείχθηκε διαδικασία, η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από τον εκπρόσωπο της Ελ. Λύσης και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν στη πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού της ΝΔ», πρόσθεσε ο Π. Πολάκης.

Τασούλας: «έχω υποχρέωση να προστατέψω τη Βουλή από υπόνοιες αδράνειας»

 Από την πλευρά του ο Κ. Τασούλας, τόνισε σε δημοσιογράφους πως είναι υποχρέωσή του να προστατέψει τη Βουλή απ’ οποιαδήποτε, έστω και τη παραμικρή υποψία ότι αδρανεί ή αμελεί προκειμένου να προστατεύσει κάποιος μέλος της από την αξίωση κάποιου πολίτη για δικαστική προστασία. « Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης», είπε και πρόσθεσε: «Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και μεροληπτική συμπεριφορά.

Ακόμα, σε μια πρώτη αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ, ο Π. Χρηστίδης είπε: « μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. ΠΟλάκης έλεγαν ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τώρα προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από το νόμο λες και το να μαγνητοφωνείς είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού. Τελικά είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση οι τούμπες συνεχίζονται».


σχετικα αρθρα