ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η Συνταγματική Αναθεώρηση - Το δύσκολο σταυρόλεξο του εκλογικού νόμου - Τι δηλώνει στο Newpost ο Πρωτόπαπας

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2019, 13:10
Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η Συνταγματική Αναθεώρηση - Το δύσκολο σταυρόλεξο του εκλογικού νόμου - Τι δηλώνει στο Newpost ο Πρωτόπαπας
Facebook Twitter Whatsapp

Εάν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τα βρουν στην αλλαγή του άρθρου 54 και στον εκλογικό νόμο, θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η επόμενη προεδρική εκλογή θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η κατάργηση της απλής αναλογικής και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, με πιο δίκαιη κατανομή του μπόνους των επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα που σήμερα φτάνει τις 50, ήταν διακηρυγμένη θέση και προτεραιότητα του προέδρου της ΝΔ και νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νέο δεδομένο που προκύπτει είναι ότι συνδέεται πλέον και με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της τον Σεπτέμβριο και να την ολοκληρώσει μέχρι τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST. Από το νέο χρόνο θα τεθεί προς συζήτηση και ο νέος εκλογικός νόμος.

Το άρθρο 54

Ενα από τα επίμαχα αναθεωρητέα άρθρα είναι το 54 παράγραφος 1. Εάν ψηφιστεί από 180 βουλευτές, δεν θα χρειάζονται πλέον 200 αλλά 180 ψήφοι για να εφαρμόζεται ο οποιοσδήποτε νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 180 ψήφους (158+22) και μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους θα μπορέσει να αλλάξει το άρθρο.

Εάν συμφωνήσουν, θα μπορούσε αυτό να ερμηνευτεί ως ένα πρώτο μήνυμα σύγκλισης των δύο κομμάτων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν και στον νέο εκλογικό νόμο. Εάν τον ψηφίσουν μαζί θα μπορέσει να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές οπότε στην ουσία η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμοστεί ούτε για μια φορά.

Εάν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τα βρουν στην αλλαγή του 54 και στον εκλογικό νόμο, θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η επόμενη προεδρική εκλογή θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Πρωτόπαπας

Η συζήτηση τώρα ξεκινάει. Υπάρχουν όμως βαριά σύννεφα. Διαφέρουν οι στρατηγικές. «Η κυβέρνηση πριν από την Συνταγματική Αναθεώρηση να δώσει στα κόμματα το σχέδιο του εκλογικού νόμου» δήλωσε στο NEWPOST το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ. ΛΑΛ και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας. «Χρειάζονται καθαρές θέσεις και καθαρές λύσεις» τόνισε.

Το ΚΙΝ.ΑΛ αναμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο για να τοποθετηθεί και αποφεύγει να σχολιάσει τις διαρροές που γίνονται. Σύμφωνα με αυτές το μπόνους μπορεί να είναι κλιμακωτό, δηλαδή να είναι σε συνάρτηση με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Εάν πάρει για παράδειγμα 35% να πάρει 35 έδρες επιπλέον, ή να εξαρτάται από την διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο ενώ υπάρχουν σκέψεις να ανεβεί και το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% που είναι σήμερα στο 4-5%, προκειμένου να αποθαρρυνθούν συγκυριακά κόμματα, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Οι προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ αφορούν κλιμακωτό μπόνους πάνω από το 25% με οροφή τις 35 επιπλέον έδρες. Με αυτό το σύστημα για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση το πρώτο κόμμα πρέπει να πιάνει γύρω στο 42%. Η ΝΔ με το 40% που πήρε δεν θα μπορούσε.

«Διπλές εκλογές»

Εάν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν συμφωνήσουν στην αλλαγή του άρθρο 54 παρ.1, ακόμη πιο δύσκολα θα τα βρουν στον εκλογικό νόμο. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει μόνη της αφού θεωρείται αδύνατο να επιδιώξει συνεργασία με άλλα κόμματα (Ελληνική Λύση κλπ).
Μια τέτοια προοπτική επαναφέρεη στο προσκήνιο το σενάριο των «διπλών εκλογών».

Δηλαδή, οι επόμενες εκλογές που προφανώς θα αποφασιστούν σε μια καλή στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη -όταν οι δημοσκοπήσεις θα της δίνουν ισχυρό προβάδισμα- θα γίνουν με την απλή αναλογική. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας και η χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές μέσα σε 30 μέρες, οπότε θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ.