ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια σύγκρουση Τσίπρα – Μαξίμου για την ΕΥΠ: «Φωτογραφική τροπολογία» - «Βρίσκεται σε ταραχή»

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 30 Αυγούστου 2019, 22:46
Άγρια σύγκρουση Τσίπρα – Μαξίμου για την ΕΥΠ: «Φωτογραφική τροπολογία» - «Βρίσκεται σε ταραχή»
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται η σύγκρουση μετά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση με αφορμή την τροπολογία που αφορά στον επικεφαλής της ΕΥΠ και τα τυπικά του προσόντα. Και αυτό γιατί, μετά την ψήφιση της ρύθμισης από 150 βουλευτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια εξόχως σκληρή δήλωση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της  Δεξιάς». Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, που κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι εξαπολύει «άδικες» κατηγορίες σε βάρος του διοικητή της ΕΥΠ.

Τσίπρας: Φωτογραφική τροπολογία

Σε δήλωσή του μετά την θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «ολισθηρό δρόμο» που επέλεξε η κυβέρνηση για να νομοθετεί, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της  Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ».

Η δήλωση του κ. Τσίπρα:

Στις 6 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωνε στη Βουλή «κ. Τσίπρα κανένα νόμο δεν θα αλλάξουμε» για τον διοικητή της ΕΥΠ. Σήμερα άλλαξε το νόμο με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής.

Και είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από δυο μήνες που η κυβέρνηση επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο για την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία για να νομοθετεί, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο. Μια για το Ελληνικό, μια για τον ΣΕΒ και τώρα για την ΕΥΠ και τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα, ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής, τόσο το χειρότερο για το νόμο.

Κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία».

Για να το κάνει αυτό, ο κ. Μητσοτάκης άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς.

Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τον λόγο του. Ούτε ότι είπε για μια ακόμη φορά ψέματα στη Βουλή.

Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολεοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της  Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ.

Δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί «συνδέσμους» της, χωρίς καμία ανακοίνωση σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος.

Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα υπουργεία με τοποτηρητές ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής;

Το τελευταίο που μας μένει να δούμε στο μέλλον, είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τις πρακτικές Γρυλλάκη θα επαναφέρει και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

Μαξίμου: Βρίσκεται σε ταραχή

Άμεση ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών, οι οποίες υποστήριξαν πως ο κ. Τσίπρας τελεί σε ταραχή: «Ο κ. Τσίπρας μάλλον τελεί σε ταραχή αφού το 1/3 των βουλευτών του προτίμησε τις παραλίες από το να βρίσκεται στη Βουλή για να υποστηρίξει την ονομαστική ψηφοφορία που εκείνος ζήτησε. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου θα έχει συνάντηση μαζί του, όπως και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν τον συναντήσει από κοντά, ίσως αντιληφθεί ποσό άδικα ήταν αυτά που εκτόξευσε εναντίον του».